Köyde Kar Çile mi, Keyif mi? Karar Sizin…

Köyde Kar Çile mi, Keyif mi? Karar Sizin…

Mart 22, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Isınma sorunumuzu hallettik. Kışlık odunumuzu hazırladık. Sobamızı kurduk. Çıtır çıtır sesi, odun kokusu ve insanın kemiklerine kadar ısıtan şahane sıcaklığı ile her şey harika gidiyor. İlk kışımız ve köyde kar ile ilk tanışmamız 🙂 Kar yağmaya başladı ama ne şahane bir manzara. Kartpostallardaki gibi diyeceğim kadar iddialı bir görüntüler var. Alıp çayınızı, çorbanızı geçip izleyin. Müthiş dinlendirici. İşte tüm stresimi atabileceğim, şehrin yorgunluğundan arınabileceğim en doğru adresteyim diyor insan. Bu düşüncelerle, huzurlu bir uyku çektik. Peki ya sonra…

Köyde Kar İle Gelen Elektrik Kesintileri

Sabaha elektrikler kesik uyandık. Yoğun kar yağışı sebebiyle kablo kopmuş birkaç yerde. Şehirde elektrik arızasının giderilme süresi ortalama maksimum yarım saat. Ama böyle bir yerdeyseniz ortalama süre en iyi koşullarda minimum 2 saat. Hele ki kar varsa, öncelikle yolların açılması gerekiyor. Sadece ana yolun değil, trafolara ulaşabilecekleri alanların da. Tabii bu arada işe gidecekseniz erken saatte yolu açsalar bile buzlanmadan dolayı sıkıntı yaşanıyor. Zincir, kar lastiği bile yetersiz kalabiliyor. Ama yol kapalı deyip, imkansızlık sebebiyle evde dinlenmek iyi gelebilir 🙂 Çünkü köyde kar var.

Yaklaşık 5 saat sonra elektrikler geldi. Bu arada iyi ki odun sobamız var dedik 🙂 Çünkü doğal gaz ya da kombili, elektrikli herhangi bir ısıtma sistemimiz olsaydı o kış koşullarında ısınmak epey zor olurdu. Köyde soba liste başı yani.  Doğal gazı, kombiyi geride bırakır.

Kardan Su Yapmak

Elektrik krizi çözüldü derken, bir anda sularımız kesildi. Aradık yetkili makamları, sistemsel bir sorun yokmuş. Ne olabilir dedik. Boruları sarmış mıydınız dediler. Müstakil bir evde yaşıyorsanız her şey sizin sorumluluğunuzda oluyor. Kısaca apartman mantığından farklı olarak, müstakil evinizde su saatiniz dışarda. Lütfen üstünde bir kapak falan yok muydu demeyin 🙂 Tabii ki var. Dış cepheye gömme su geçirmez kapakla korumaya aldık sanıyorduk saati. Köyde kar zamanı geldi mi olmuyormuş öyle. Bir santimetrelik bir açıklık bile kalsa donarmış. Donunca da öyle hemen açılmazmış. Bir yandan karlı kış devam ettiği için işimiz biraz daha zor oldu. Tuzlu sıcak su döktük, bir şeylerle sardık kapadık ama yok bekliyoruz;  su saatiyle aramızdaki buzlar erimiyor bir türlü. 🙂 Ama su lazım en azından temel ihtiyaçlar için. Hayatımda ilk kez karın bu kadar erimeyen bir şey olduğunu o gün öğrendim. Kovalara kar doldurduk, çıtır çıtır yanan sobamızın üstüne koyduk. Zaten erime hızı yavaş, yarısı da buharlaşıp gidiyor. Bir kova kardan size yarım kovadan az su kalıyor ortalama en iyimser haliyle 1 saatte 🙂 Ama manzara şahane, sosyal medyada paylaştığım her resim için herkes şimdi orada olmak vardı diyor.

köyde kar manzarası
Şimdi bu manzarada olmak ve bir kahve içmek güzel olmaz mıydı?

Endişelenmeyin, Her şeyin Bir Çözümü Var…

Bu arada kar yağışı devam ediyor. Bu sefer yollar kapandı. Sadece ana yol değil. Odunluğa giden yol, evden bahçe kapısına giden yol. Çağır yöneticiyi gelsin evden çıkamıyoruz diyemiyorsunuz. Çünkü burada tek yönetici sizsiniz. Demem o ki, bir de bunlara ek olarak kar küremeniz, bahçe içinde ve dışarı çıkmak için kullandığınız yolları düzenli açık tutmanız gerekiyor. Ve son bir detay, bahçe kapınızdaki kilit sisteminiz de erken saatlerde donmuş olabiliyor. Ama endişe etmeyin, sıcak su ile hemen çözüm bulabiliyorsunuz.

Köyde kış koşullarının bazıları tecrübe ettikçe çözülebilir elbet. Su sorunu gibi.  Ama sık yaşanan elektrik ve internet kesintileri için alışmanız ve eskiler ne yaparmış diye düşünerek, vakit geçirecek yöntemler bulmanız gerekebilir.

Köyde Kar Ve Keyif Zamanı

Peki ya stresi nasıl atacağız. Bunun için kalkıp şehirden köye gelmedik mi?

  • En basitinden kar tatili için hiçbir yere gitmenize ve para harcamanıza gerek yok.
  • Bahçenizde mangal ve sucuk ekmek keyfi yapabilirsiniz.
  • Kardan adamlar bahçenizde günlerce kalabiliyor ve emekleriniz boşa gitmiyor 🙂
  • Hele ki lapa lapa yağan kar, izlemeyi sevenler için harika görüntüler oluşturuyor.
  • Mum ışığında Monopoly oynamak, kar manzarasından sıkıldığınız anlarda iyi bir alternatif olabilir.
  • Araç geçmeyen harika yokuşlar var. Tencere kapağı, poşet, yastık ne bulursanız kapıp kayağa gidebilirsiniz 🙂 Köyde kayak böyle yapılıyor ve gerçekten çok eğlenceli 🙂

Siz yeter ki stresinizi atmak isteyin. Doğa size bir şekilde yardımcı oluyor. Koşulları öğrenip ona göre önlemlerinizi aldıkça köyde kar, giderek keyifli hale geliyor. Stresten uzak günler bizimle olsun. Haftaya yeni bir köy macerasında görüşmek üzere.

0Shares