Lahana Yetiştiriciliği İçin Püf Noktalar

Lahana Yetiştiriciliği İçin Püf Noktalar

Ekim 26, 2019 2 Yazar: digitalyazarlar

Doğal yaşamın kış sebzeleri içinde yer alan lahana beyaz ve mor renkleriyle bahçenizde kış boyunca harika bir görünüm oluşturuyor. Lahana yetiştiriciliği bazı püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece zahmetsiz ve verimli bir hasatla geçecektir. Köyde sonbahar geldi mi kış fidelerini hazırlama zamanımız geldi demektir. Lahana fidelerinizi Kasım ayı sonuna kadar bahçelerinize ekebilirsiniz. Sağlıklı bir hasat olması için ilk dikkat etmeniz gereken fidelerinizin kalitesidir. Hazır alabileceğiniz gibi kendinizde organik fide yapabilirsiniz. Bahçeye ekeceğiniz lahana fidelerinin yaprakları canlı yeşil renkte olmalı, arada lekeli ya da sararmış yaprakları olmamalıdır. Çünkü bu fideler daha en başından hastalıklı olmaya müsaittir ve ekim yaptığınız alandaki diğer lahanalarınıza da bu hastalığı bulaştırabilirler. Fideler ile ilgili bu kısa bilgiyi verdikten sonra adım adım lahana yetiştiriciliği için yapılması gerekenlere geçelim 🙂

Lahana Yetiştiriciliği İçin Toprak Hazırlığı

Her sebzenin yüksek verimlilikte yetişebilmesi için farklı toprak koşullarına ihtiyacı var. Kimisi havuç gibi gevşek toprak seviyor, kimisi killi topraktan hoşlanıyor. Mümkün olduğunda huyuna gitmemizde fayda var 🙂 Lahanalar gübreli ve azotlu topraklara bayılıyorlar. Toprağınızın çok gevşek olması önemli değil, çünkü zaten kökleri dibe doğru değil, daha yüzeyde yanlara doğru gelişiyor. Bu sebeple lahana yetiştiriciliği için toprağı bel yardımıyla veya çapalama makinasıyla kazıp, organik gübreyle karıştırmanız ilk yapmanız gereken hazırlık. Kökler toprak yüzeyine yakın yayıldığı için toprağı tırmıklayarak düz bir zemin elde etmeniz önemli.

lahana yetiştirmek
Lahanalarınızı soğuktan ve hastalıktan korumak için doğal malçlama yapabilirsiniz.

Eğer imkânınız varsa potasyum olarak toprağı zenginleştirmek için odun külü de kullanabilirsiniz. Biz odun sobası kullandığımız için külleri bahçede her zaman değerlendiriyoruz. Lahana yetiştiriciliğinde de odun külü hem besleyici hem de toprak pirelerini uzaklaştırıcı bir etkiye sahiptir. Toprağımız hazır, şimdi sıra lahanalarımızı toprakla buluşturmaya geldi.

Lahana Yetiştiriciliği Dikim Nasıl Yapılır?

Lahana fideleri sıcaktan hoşlanmadığı için, mevsim olarak sıcaklıkların düştüğü zamanı bulunduğunuz bölgeye göre seçmeniz gerekir. Eylül, Ekim ya da Kasım ayının sonuna kadar ekim yapabilirsiniz. Çok soğuklara kalmamanız da önemli. Çünkü fideleriniz henüz küçük olduğundan soğuklara karşı da dirençli olamazlar.

lahana yetiştirmek
Sağlıklı bir lahana fidesi canlı yeşil renkte olmalı.

Dikim yaparken sıra üzeri ve sıra arası mesafeler lahanaların rahat büyüyebilmesi için önemlidir. Sıra üzerinde fide araları ortalama 60 cm, sıra aralarının da ortalama 90 cm olması yeterlidir. Fide dikim derinliğinde ise, en alt yaprakların toprakla temas etmemesine dikkat edin. Fidenizin boyuna göre bu ayarlamayı yapabilirsiniz. Ekim yaparken hoş bir görüntü de yakalamak isterseniz, bir sıra beyaz lahana bir sıra mor lahana ekebilirsiniz 🙂

Lahana Yetiştiriciliğinde Bakım Şartları Nelerdir?

Lahanalar kış boyunca beslenme ihtiyacı duyarlar. Bunun için ekimden 15-20 gün sonra ilk çapalama ve gübreleme yapmanız gerekir. Çapalama yaparken köklerin toprak yüzeyine yakın olduğunu dikkate almayı unutmayın. Derin çapalama yaparsanız köklerine zarar verirsiniz bu da hastalanmalarına ve gelişememelerine sebep olur. Lahanalarınızı organik gübre ile besleyebileceğiniz gibi hazırlayacağınız gübre şerbeti ile de besleyebilirsiniz. Gübreleme işlemini 3’er hafta aralıklarla 3 kez yapmanı gerekiyor.

Çapalama işlemini ise toprağı sürekli takip ederek yapmalısınız. Toprak hiçbir zaman kaymak tabaka oluşturmamalıdır. Sık çapalama işlemi yabani otlarla da fazla uğraşmamanız için önemli bir ayrıntıdır.

lahana yetiştirmede bakım
Lahanalar göbek kısımlarının yağmurlama sistemi ile sulanmasına bayılıyor 🙂

Lahana yetiştiriciliğinde verim için sulamaya da dikkat etmelisiniz. Lahana yapraklarının her zaman canlı yeşil rengini koruması için düzenli sulama yapmalısınız. Ayrıca lahanalarınız göbeklenmeye başladıktan sonra püskürtme yöntemi ile göbek kısmını da sulamanız daha iyi gelişmelerine yardımcı olur.

Aralık ayı itibariyle soğuk kış şartlarında kök bölgesini don ihtimaline karşı korumanız gerekir. Bunun için lahana kök bölgelerini kuru ağaç yaprakları, dalları, talaş, saman gibi doğal bir bitki örtüsüyle kaplamalısınız. Bu işlem lahanalarınızı soğuktan korumanın yanı sıra yabani otların kök bölgesinde çıkışını önler,  en alttaki yaprakların toprakla temasını da keserek hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür.

Lahana Yetiştiriciliği ve Hastalıklarla Mücadele

Pazı gibi bir kış sebzesi olan lahana yetiştiriciliği için de hastalık ve zararlılarla mücadele ederken doğal yöntemleri kullanmayı tercih ediyoruz. Lahanaların en sık yakalandığı hastalıklar yapraklarında oluşan mantari enfeksiyonlardır. Yukarıdaki dikim ve bakım şartlarına dikkat ettiğiniz sürece bu hastalıklara yakalanma oranını en az seviyeye düşürürsünüz. Bunun dışında lekelenme oluşan yaprakları el ile temizlemeli ve ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanarak doğal bir ilaç hazırlayarak tamamen yok olana kadar yapraklara püskürtme yöntemi ile uygulamalısınız.

Lahanaları bizim kadar seven bahçe zararlıları da bir diğer mücadele etmeniz gereken unsur. Yaprak bitleri, sümüklü böcekler ve göbek kısmına yerleşmeyi seven kurtlar için de doğal yaşam içerisinde yine ev yapımı bitki ilaçlarından yararlanabilirsiniz.

Lahana yetiştiriciliği için son adım nasıl hasat yapacağınızdır. Eğer bir sonraki dönem için tohum almak isterseniz, tohum çıkarma yazımıza göz atabilirsiniz. Lahanalarınızı kökten sökerek değil, bir bıçak yardımıyla toprak üstü seviyeden keserek hasat etmelisiniz. Hepinize bol hasatlar 🙂

0Shares