Bahçe Zararlıları Doğal Yaşamın Bir Parçası

Bahçe Zararlıları Doğal Yaşamın Bir Parçası

Nisan 23, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Onlara bahçe zararlıları demek bir yandan biraz haksızlık gibi oluyor. Onlar doğal yaşamın doğal sakinleri 🙂 Çok kıymetli Sunay Akın’ın bir şiirindeki mısralarında dediği gibi “kızmadım hiç elma kurduna, bendim çünkü bıçağı saplayan, onun yurduna”.

Doğal yaşamın içinde bahçe zararlıları ile mücadelede onları yok etmeden, uzaklaştırıcı yöntemler kullanmanın en güzeli olduğunu düşünenlerdenim. Yaratılan her canlının mutlaka bir yararı ve doğal yaşam içerisinde sağladığı bir denge var. Bu sebeple, bahçe zararlılarından doğal yöntemlerle nasıl kurtulabiliriz bunlardan bahsedeceğim. Öncesinde bahçe zararlıları neler, onlarla tanışma hikayelerim 🙂

Bahçe Zararlıları İçinde Sürüngen Olanlar

Şehirde yaşarken, sokak kapılarını aman kilitli tutalım, kapandı mı emin olalım hırsız falan girmesin algısında oluyor insan. Köy hayatına geçince, bahçeli bir evde sokak kapısını aman kapalı tutalım fare, kertenkele girmesin yönünde keskin bir geçiş yapıyorsunuz 🙂 Tabii köstebek ve yılanları da unutmamak lazım. Ama hemen gözünüz korkmasın. Hepsi için doğal çözümler bulmak mümkün.

Bahçe Zararlılarından Sürüngenler ile Mücadele Yöntemleri

Bahçeleriniz için hiçbir zararı olmayan kertenkeleler ile birlikte yaşamayı bir süre sonra öğreniyorsunuz. Bir kez kertenkele girmesinin dışında 12 yılda neyse ki başka bir olay yaşamadık. Onu da faraşlı süpürge ile doğaya attık ama kuyruğu ve kendisi 2 parça halinde. Kertenkele tehlike anında kuyruğu bırakıp kaçıyormuş meğer, hayvanı ben ikiye bölmedim yani 🙂 Ama gördüğümde panik olmadım desem yalan olur.

Yine evlerimizde olmasını istemediğimiz bir diğer bahçe zararlısı tarla fareleri. Odunluk ya da verandalara da yerleşebilirler. Sokak kapılarımız kapalı olduğu sürece evlerimize zaten giremezler. Balkon kapılarımızda da mutlaka tel kapı kullanmamız şart. Dadandıkları her yerde, her şeyi kemirdikleri için bahçemizden uzak tutmamız gerekiyor.

Bunun için en güzel yöntem bir adet fare-köstebek kovucu edinmeniz. İnternet üzerindeki alış veriş sitelerinde bulabilirsiniz. Bahçede toprağa sapladığınız fare köstebek kovucu ile yer altı dünyasının bu iki zararlısından korunmak mümkün. Bunun dışında odunluk, veranda gibi yerlere birer paket naftalin koyarsanız kokusundan ötürü buralara uğramıyorlar.

Köstebekler ektiğiniz bitkilere zarar verebiliyor. İlk yıl mısır ve patateslerimizi afiyetle yediler mesela. Helali hoş olsun ama biraz da bize kalsa iyiydi 🙂 Her sabah bahçeye çıkıyorum boyumca uzamış bir ki mısır fidesi yerlerde. Fare- köstebek kovucu ile bahçelerinizi köstebekten korumak mümkün.

Bir de yılanlar var. Normalde insanın olduğu yere pek gelmiyorlar. Bahçelerinize uğrama sebepleri kazara yolları düşerse su içmek olabilir. Yılanları uzak tutmanın yolu da bahçe sınır kenarlarına sarımsak ekebilirsiniz ya da kükürt ve kireç serpebilirsiniz. Neyse ki yılanlarla ilgili bir tecrübem yok, bu yöntemler bahçe zararlıları konusunda oldukça işe yarıyor yani. Bunun yanı sıra bahçe zararlıları için bir çiçek ekerek de onları fidelerinizden uzak tutabilirsiniz.

Bahçe Zararlıları Bitkilerinize Dadanıyor

Gül yapraklarına hamak muamelesi yapan tırtıllar benim en sevdiklerim 🙂 Böyle bir keyif yok yani. Ama tabii aynı zamanda yaprakları yiyorlar da. Meyve ağaçlarınızı hastalandırıp kurutabilirler. Bir de tüylü tüylü olanları var ki, onların ısırabildiğini köy hayatında öğrendik. Beni değil ama annemi ısırdılar 🙂  Sadece bahçe zararlıları sınıfına girmiyor yani.

Yine meyvelere dadanan karıncalar mevcut. Güllerin ve ağaçların gövdelerini Mart ayından itibaren sulandırılmış kireç ile ayda bir boyamak ilk aşamada işe yarıyor. Bunun dışında güllerin ve ağaçların diplerine sarımsak dikerseniz, kokusundan dolayı uzak duruyorlar, üstelik taze sarımsak da yetiştirmiş oluyorsunuz bir yandan 🙂

Salyangozlar, bir diğer adıyla kabuklu sümüklü böcekler. Özellikle güllere bayılıyorlar. Ancak gövdeden itibaren kurutuyorlar.

Çiçekleriniz ve özellikle fasulyelerinize dadanan yaprak bitleri, patateslere dadanan patates böcekleri, kırmızı minik örümcekler, yaprak oburu çekirgeler, fideleri kökünden kesen dana burnu. Özellikle inek gübresi ile geliyorlar ki, organik gübre yazımızda bunlardan bahsetmiştik.

Bahçelerinizi kimyasal yöntem ile ilaçlatmaktan kaçının derim. Çünkü pek çok yararı olan tüm canlıları da öldürmüş olursunuz. Örneğin arılar olmazsa, meyve ağaçlarınız ve sebze fidelerinizden verim alamazsınız. Solucanlar toprağınızı içten içe havalanması için büyük katkı sağlarlar. Meyvelerinizin varsın 3 tanesini kurtlar yesin, kalanı size bol bol yeter.

Çiçek, fide ya da meyveleriniz için zararlı olsalar da doğa içindeki yaşam haklarına dokunmadan, onları uzaklaştırabileceğiniz pek çok yöntem mevcut. Bu yazımızda en çok görülen bahçe zararlıları neler, az çok tanıdık. Sürüngen türleri için en etkili yöntem fare-köstebek kovucular dedik. Bunun dışındaki bahçe zararlıları için, en etkili ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz.

0Shares