Organik Patates Yetiştirmek Çok Kolay

Organik Patates Yetiştirmek Çok Kolay

Mayıs 21, 2019 2 Yazar: digitalyazarlar

Tohumluk olarak ekeceğiniz 1 patatesten ortalama 10-20 adet arası patates elde edersiniz. Organik patates yetiştirmek iki temel kurala bağlıdır. Bunlar toprak ve tohum olarak kullandığınız patatestir. Bahçenizin bir alanını kışlık patateslerinizi yetiştirmek için ayırabileceğiniz gibi, balkonunuzda ya da terasınızda da organik patates yetiştirebilirsiniz. İsteyen herkes her yerde doğal yaşam koşulları oluşturabilir. Balkon ya da terasta geniş saksılar, çuval, büyük boy çöp poşetleri ya da 20 litrelik plastik damacanalar patates yetiştirmek için kullanabileceğiniz ev usulü sebze tarhlarınızdır.

Organik Patates Yetiştirmek İçin Hazırlık

İster bahçenizde ister balkonda organik patates yetiştirin, ilk olarak kullandığınız toprağın patatese uygun olması gerekir. Malum patates toprak altında gelişiyor, killi ve sıkı bir toprakta yerim dar deyip büyüyemeyebilir 🙂 Aynı durum organik havuç yetiştiriciliği için de geçerli.

Bahçe ekiminde ilk olarak toprağı gevşetmeniz çok önemli. Bunun için patates ekimi yapacağınız alana, organik gübre ( at gübresini tavsiye ederim, toprağı güzel gevşetiyor) ve biraz da kum karıştırarak sürdürmelisiniz. Alternatif olarak odun külü ve organik kompost da kullanıp toprağı hem gevşek hem de bol vitaminli hale getirebilirsiniz. Balkon ve teraslarınızda yapacağınız ekimlerde torf, gübre ve toprak karışımı gevşek bir patates toprağı elde edebilirsiniz.

Bahçede organik patates yetiştirmek için, ikinci önemli nokta da kullanacağınız tohumluk patatesin sağlıklı ve doğal olması. Bunun için bir seferlik organik tohumluk patates getirtmenizi tavsiye ederim. Böylece hastalanma riskleri en aza iner ve patateslerinizin kalitesi ve verimi de artar.

organik patates yetiştirmek için tohumluk patates
Organik patates yetiştirmek için tohumluk patateslerinizin resimdeki gibi filizlenmesi gerekir.

Patates filizlendirme yöntemi ile ekilmektedir. Bu sebeple tohumluk patateslerinizi doğal halinde filizlenmeye bırakın ve karanlık bir ortamda gözlerin uyanmasını sağlayın. Filizlenmeyi doğal bir şekilde hızlandırmak için, karton yumurta kutularını kullanabilirsiniz. Bir önemli ayrıntı da dikim yöntemidir. Filizlenen patatesleri göz yerlerinden keserek ekim yöntemi de vardır ancak bu yöntem sağlıklı bir yöntem değildir. Hastalıklara sebep olur. Bu sebeple organik patates yetiştirmek için tohumluk patatesinizi bölmeden olduğu gibi ekmelisiniz.

Bahçe ve Balkonda Organik Patates

Bahçe toprağımızı hazır hale getirdik, tohumluk patateslerimiz de filizlendiyse sıra geldi ekime. Bahçeye ekim yapıyorsak, sıra araları 70-75 cm, sıra üzeri 30 cm bizim kullandığımız ve verim aldığımız ölçülerdir.

organik patates tarla ekimi
Bahçede organik patates yetiştirmek için sıra arası ve sıra üzeri ölçüler bu şekilde olmalıdır.

Ekim yapmadan 2 gün önce bu ölçülere göre bel yardımıyla ocaklar yani çukurlar açmalıyız ve bu çukurlara yine gübre toprak karışımı eklemeliyiz. Ocak derinliğiniz 20 cm olmalı, bunun yarıdan fazlasını toprak gübre karışımı ile doldurduktan sonra, ekim öncesi ocak derinliğiniz 5-7 cm arası olmalıdır.

Balkonda organik patates yetiştirirken de, çuval, plastik damacana gibi tercih ettiğiniz saksı türüne 20 cm kadar hazırladığınız gevşek topraktan koyuyoruz. Çuvalda organik patates için bir çuvala ya da saksıya 2 ya da en fazla 4 patates koymalısınız. Yani patateslerinizin rahatça büyüyebilmesi için her bir saksıda en fazla 4 fideniz olabilir.

Patates filizleri üstte kalacak şekilde bahçe ekiminde her bir ocağa 1 patates, balkonda patates yetiştiriyorsanız da her bir saksıya ayrı ayrı 2-4 patates yumrusu koyuyoruz. Üzerlerini 5 cm kadar toprak ile kapatıp, püskürtme sistem sulama ile ilk can sularını veriyoruz, ekim işlemimiz tamam.

Organik Patates Bakım ve Sulama

Patates fideleriniz 4 yapraklı olduğunda ilk çapa ile topraklarını kabartıyoruz. Bu işlemi 10 günde bir yapmanız önemli, yabani ot temizliğine de dikkat etmelisiniz, zira patatesler yabani otları hiç sevmiyor. Balkonda yetiştiricilikte de aynı organik domates yetiştirme yöntemleri gibi, fideleriniz boylandıkça toprak ekleyip doldurma işlemi yapıyoruz. Saksı ya da çuval boyuna gelene kadar bu işlemi birer hafta ara ile devam ettiriyoruz.

Patates gübreyi çok sever. Bu sebeple, fideleriniz 30-40 cm boyutlarına geldiğinde çapa ile boğaz doldurma yaparken, organik hayvan gübresi ile ikinci gübreleme yapmanızı tavsiye ederim.

Organik patates yetiştirmek için sulama yaparken damlama ya da üstten yağmurlama sistemini kullanabilirsiniz. Çok sık sulamadan hoşlanmazlar. Sulama ihtiyacını yapraklardan takip edebilirsiniz. Alt yapraklarda görülen cansızlaşma veya sararma varsa bilin ki, susamışlardır 🙂

Patatesin görsel olarak en güzel yanı, çiçeklenme dönemidir. Açık pembe ve beyaz çiçekleri tıpkı yaz çiçekleri edasında bahçenizde harika görüntüler oluşturur. Çiçeklenmenin ardından toprak altında yumrularınız oluşmaya başlamış demektir. Bu dönem itibariyle sulama yavaş yavaş azaltılır. 10 günde 1, 15 günde 1 gibi uzun aralıklara geçilir.

Organik patates yetiştiriciliğinde rastlanan hastalıklar, patates böceği ve mantar hastalıklarıdır. Bu hastalıklarla doğal ve etkili mücadele için, ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Patateste Hasat Zamanı

Organik patates hasat şekli, çuvalda patates
Topraktan çıkarılan organik patatesleri, kış boyunca keyifle tüketebilirsiniz.

Hasata yakın patates fideleriniz giderek solmaya başlayacaktır. Susuz mu kaldılar diye panik yapmayın, aksine artık patatesleriniz olmuş demektir. İyice solup cansızlaşmalarını bekleyin. Bu arada fide diplerinden toprağı eşeleyerek, patatesleriniz ne kadar olmuş kontrol edebilirsiniz. Biraz daha durmalarını isterseniz, tekrar kapatın ve iyice fidelerin solmasını bekleyin. Şimdi için en keyifli kısmı, patates hasatı 🙂

Hasatta dikkat etmeniz en önemli nokta, patatesleri zedelemeden çıkarmaktır. Balkon yetiştiriciliğinde saksınızı ters çevirmeniz hasat için yeterli, ancak bahçede biraz daha dikkatli bir hasat gerekiyor. Bel ya da kürek kullanabilirsiniz. Ancak çok derine bir anda inmeyin, patateslerinizi üstten gördüğünü anda da el ile toprağı eşeleyerek, patateslerinizi çıkarabilirsiniz ki bu kısmı çok eğlenceli oluyor 🙂 Patates yetiştirirken bu detayların yanı sıra sebze meyve yetiştiriciliği ile ilgili genel ipuçlarından da faydalanabilirsiniz.

Organik Patates Yetiştirmek İçin Son Aşama: Saklama Koşulları

Topraktan çıkardığınız patatesleri ilk olarak, gölge bir yerde keten bey ya da çuvallar üzerinde 1 hafta kadar kurumaya bırakıyoruz ki, toprak altındaki nemleri gitsin. Sonrasında patateslerinizi kabuklarını zedelemeden yumuşak bir sebze fırçası yardımı ile üzerinde kalan kurumuş topraklardan temizliyoruz. Hasat sırasında berelenen, ya da kabuklarında çatlak oluşmuş olan patatesleri başka bir yere ayırıyoruz ki, ilk olarak onları kullanalım. Kalan sağlam patatesleri keten çuvallarda, gölge ve kuru bir alanda muhafaza ettiğiniz sürece, ekim miktarınıza bağlı olarak kış boyunca kullanmanız mümkün.

Organik patates yetiştirmek bütçenize de katkı sağlayan hem pratik hem de ekonomiktir. Bir de buna sağlıklı ve doğal olmalarını eklersek tadından yenmez. Afiyet olsun 🙂

1Shares