Organik Domates Yetiştirme Yöntemleri

Organik Domates Yetiştirme Yöntemleri

Mayıs 14, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Suni gübre, kimyasal ilaçlama olmadan domates yetiştirmek aslında hiç de zor değil. Organik domates yetiştirme yöntemleri ile bol verimli hasat elde etmek mümkün. Yaz sofralarında salataların baş tacı, kahvaltının menemeni, kışın yemeklerin lezzeti domates nasıl yetiştirilir? Domates salçası, sosu, turşusu ve hatta ketçap ile domates dört mevsim tüketilen doğal yiyeceklerin başında geliyor. Kalp sağlığı için faydaları saymakla bitmiyor. O zaman bağ bahçe işlerine girmişsek, bahçeye ilk ekileceklerin başında da domates yetiştirmek geliyor diyebiliriz. İster bahçede, ister balkonunuzun bol güneşli kısmında saksıda pek çok sebze meyve için olduğu gibi her koşulda organik domates yetiştirme mümkün.

Organik Domates Yetiştirme Altın Kurallar

Öncelikle bahçede domates yetiştiriyorsak, fidelerin arasındaki ideal mesafeleri kullanmalıyız. Eğer fideyi de kendiniz yapmak isterseniz organik fide yazımıza göz atabilirsiniz. Oturak domateslerde sıra araları 100 cm sıra üzeri 70 cm olmalı. Sırık domateslerde sıra arası mesafeler 80 cm, sıra üzeri mesafeler ise 60 cm. olmalı. Küçüçük fidelere bakıp ne yani 100 cm aralıklı mı ekeceğiz demeyin. Domatesler inanılmaz yayılan ve büyüyen bitkiler grubunda. 45 güne kadar aralarında anca gezinebileceğiniz bir mesafe kalacak 🙂

Boğaz doldurma organik domates yetiştirme için önemli bir ayrıntı. 10 günde bir köklere doğru çapalama ve toprakla boğaz doldurma yapmalısınız. Kökleri yanlara doğru ve yüzeye yakın yayıldığı için, yeterince toprakla kapatmazsanız çabuk hastalanabiliyorlar.

Köke yakın yaprakların toprakla temas etmemesi yine önemli bir ayrıntı. Bu sebeple bu yaprakları elle koparıp, alt kısmında çok yaprak bırakmıyoruz. Domates fidelerini küçük meyve ağaçları gibi düşünebilirsiniz 🙂

Bunun dışında ana yaprak dallarında filiz veren küçük yaprakları da elle haftada bir temizleyip seyreltme yapıyoruz. Hem meyvelerin güçlenmesini, hem de kızartmaları için fazla yapraklardan temizlenmesini sağlamış oluyoruz.

Sırık domates yetiştiriyorsak, fideler boylandıkça keten iplerle kalın bitki çubuklarına gövdelerini sabitliyoruz ki eğilip bükülmesinler.

organik domates, sırık domates yetiştirme
Sırık domateslerde bağlama şekli

Yine sırık domatesler boyumuzu aşacak boyutlara gelmeden tepeden  10 cm kadar kesiyoruz ki, daha fazla uzamasınlar. Bu işlemi meyve verme zamanında yapıyoruz.

Organik Domates Yetiştirmede Hastalıklarla Mücadele

Organik domates yetiştirme aynı zamanda oluşabilecek hastalıklarla da doğal yöntemlerle mücadele etmemizi gerektiriyor. Önceliğimiz oluşabilecek hastalıkları önlemeye çalışmak ve bahçe zararlılarını domateslerimizden uzak tutmak.

Yapraklara gelebilecek pas ve mantar hastalıklarının oluşma sebeplerinin başında yanlış sulama gelir. Bu tip riskleri en aza indiren damla sulama yöntemleri, ancak yine de hortum ile sulama yapacaksanız, domates aralarına kanal açmalı ve sulamayı bu şekilde yapmalısınız. Yine toprağa değen yaprakları temizlemeli yaprakların toprak, su ve çamurla temasını önlemelisiniz.

Tüm bu önlemlere rağmen hastalanma riskler elbette var. Bunun için domates kendi şifasını kendi veriyor aslında. Aralarda seyreltme yaptığınız domates yapraklarını atmayın. Ama bu yaprakların sağlıklı olmasına dikkat edin. Topladığınız yapraklarını üzerine 2 parmak geçecek kadar su koyup kaynatıyoruz ve ağzı kapalı soğumaya bırakıyoruz. Süzdükten sonra püskürtme şeklinde domateslerimize bu suyu uyguluyoruz. Tabii bu arada hastalanmış yaprakları ve varsa meyveleri muhakkak temizliyoruz.

organik domates yetiştirme hastalıklarla mücadele kadife çiçeği
Renk renk kadife çiçekleri, hem sebze bahçelerinizi süsleyecek, hem de sağlıklı organik domatesleriniz olmasına yardımcı olacaktır.

Domateslere dadanan bahçe zararlıları için çiçek ekebilirsiniz. Örneğin domateslerin aralarına kadife çiçeği ekmek böcekleri uzaklaştırmak için ekolojik tarımda kullanılan ve iyi sonuçlar alınan bir diğer yöntem. Bunun dışında farklı alternatifler için ev yapımı bitki ilaçları yazımıza bakabilirsiniz.

Domates Yetiştirmede Sulama Nasıl Yapılmalı

Sulamada yaprak ve meyvelere su gelmemesi gerektiğini belirtmiştik. Toprak üzerinde açacağımız kanallar üzerinden sulama yapacaksak, fidelerin çiçeklenmeden önceki dönemlerinde hava sıcaklığı ve toprak nem durumuna göre 2 ya da 3 günde bir sulama yapmanız yeterlidir. Güneşin doğumundan önce ya da güneş battıktan sonra sulama yapmaya da dikkat etmelisiniz. Domatesler çıkmaya başladıktan sonra, sulama aralıklarını 4-5 günde bir olarak uzatmalısınız ki meyveler tatlansın 🙂 Organik domates yetiştirmenin en keyifli kısmı tabii ki hasatlar 🙂 Her domates toplamanızdan sonra da sulama yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Balkonda, Saksıda Organik Domates Yetiştirme

Saksıda ya da balkonda organik domates yetiştirme yöntemlerinde yukarıda bahsettiğimiz aynı kurallar geçerli. Saksıda yetiştiricilikte, en önemli kural derin ve geniş saksılar kullanmanız. Ve hava alabilen plastik saksılar tercih etmeniz. Seramik saksılar sebze fideleri için verimli olmuyor. Balkon ya da terasınızın en güneş alan yerinde olmaları da önemli bir diğer ayrıntı. Domatesler güneşe bayılıyorlar. Saksı yetiştiriciliğinde domates fidesini saksıya ilk dikerken, saksıyı yarıya kadar toprakla doldurmalısınız. Tamamen doldurmanız fideniz büyüdükçe kök ve gövdesinin açıkta kalmasına sebep olur ve verim alamazsınız. Fideniz büyüdükçe 2-3 seferde azar azar saksınıza toprak eklemeye devam edin. Yani bahçedeki boğaz doldurma işlemini saksıda organik domates yetiştirme böyle uygulanıyor. Bol hasatlı bir yaz olsun 🙂

0Shares