Gül Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Gül Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Haziran 8, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Bahçelerin, balkonların başköşeye kurulan en görkemli çiçeklerinden güller, Haziran ayı ile beraber tüm güzelliklerini sergilerken bir yandan da bakım zamanının geldiğini haber veriyorlar. Gül bakımı için en önemli zamanlardayız. Hem çok narin, hem çok mağrur güller doğru bir bakım ile bahçelerinizde, balkonlarınızda renkleri, kokularıyla tüm yaz boyunca size eşlik ederler. Gül bakımı nasıl yapılmalı? Bu sorunun cevabı yazımızın devamında 🙂

Gül Bakımı İçin İlk Kural Gülleri Tanımak

  • Güller çok fazla toprak ayırt etmeseler de, özellikle demir yönünden zengin, kırmızımsı, kumlu ve killi toprakları daha çok severler. Çok sıkı su tutan topraklarla araları çok iyi değildir. 
  • Güller bol organik gübre ve kompost severler ve yıl boyunca beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
  • Güneşi çok seven çiçek türüdür. Bu sebeple ağaç altları ya da güneş görmeyen alanlardan güllerinizi uzak tutmanızda fayda var. Bu bölümler ortanca çiçeği için idealdir.
  • Susuzluğa karşı dayanıklı olsalar da bu durumda çiçeklerini küçültür, az çiçek açarlar.
  • Son olarak doğru budama çok önemlidir.

Şimdi gül bakımı için biraz daha detaylara bakalım.

Gül Bakımı İçin Gübreleme Ne Zaman Yapılmalı?

İlk dikimde mutlaka hem toprağı gevşetmek hem de gülfidanınızı beslemek için gübreyle karışık toprak kullanmalısınız. Bunun için en ideal gübreler mantar gübresi ya da at gübresini tavsiye edebilirim. Sonbaharda hem güllerinizi soğuktan korumak, hem de kış boyunca beslenmelerini sağlamak için diplerinden başlayarak çevresini gübre ve ağaç kabuklarıyla kapatmanız gerekiyor.

İlkbaharda çapalama ile beraber tekrar gübrelemek diğer yaz çiçekleri gibi baharla beraber canlanan güllerinizin daha çabuk tomurcuklanmasını sağlar. Mayıs ayından itibaren üç ay boyunca ayda bir kez gübre şerbeti gül bakımı için yapabileceğiniz en ideal bitki besini olacaktır. Ağustos ayında çapalama ile toprağı havalandırıp bu kez organik kompost ile zengin içerikli bir beslenme sağlarsanız, hem çiçek açması sonbahar boyunca devam edecek hem de dallarının gelişmesini sağlayacaktır.

gül bakımı nasıl yapılır
Sarı, kırmızı, pembe, mor rengarenk güller bahçelere renk katıyor…

Gül Bakımında Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Güllerinizin gelişmesini sağlayan bir diğer önemli etken budamadır. Keskin bir budama makasınız olması ilk kural. Temel olarak hepsinde kurumuş, hastalıklı, zayıf dalları öncelikle temizlemeniz gerekir. Gül budama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta dalların dış yüzeyinde bulunan gözlerin yarım cm kadar üzerinden 45 derecelik verev bir kesik olması gerektiğidir. Gülün çeşidine göre budama şekli ve zamanı da farklıdır.

Yedi veren dediğimiz güller için yaz budaması Haziran ayında yapılmalıdır. Çiçekleri geçtikten sonra zayıf, kurumaya yüz tutmuş dallardan temizlemelisiniz. Çiçekleri soldukça temizlerseniz, yeniden çiçeklenme sürecini de hızlandırırsınız. Asıl budamayı ise erken ilkbaharda yapmanız gerekir.

Bir kez açan güller içinse tamamen çiçekleri geçtikten sonra yapılmalıdır. Bir kez açan güllerde dipten budama yapmanıza gerek yoktur.

Saksı gülleri ve minyatür güller için budamada sadece kuru ve hastalıklı dalları ayıklamanız yeterlidir.

Sarmaşık güller daha çok şekil vermek için budanır. Bunun dışında hastalıklı ve kurumuş dallar ayıklanır.

Yeni diktiğiniz yediveren güllerin kuvvetlenmesi için ilk yıl dipten (derin)  budama yapmanız önemlidir. Aşı yeri üzerinden 20-30 cm kadar bırakarak 3-5 göz olmasına dikkat ederek budama yapmalısınız. Bu budamayı her yıl yapmanız gerekmez.

Yetişkin güllerde ise her dalda 6-7 göz kalacak uzunlukta budama yapmanız iyi sonuç verecektir. Orta boy budama da denilen bu budama türünü bütün güllerinizde uygulayabilirsiniz.

Bunun dışında biraz zamanla tecrübe kazanarak karışık budama da yapabilirsiniz. Yani güçsüz, ince dalları daha dipten budayarak hem seyreltme hem diğer dalları daha çok güçlendirecek şekilde bazı dallarda dipten bazı dallarda orta boy budama uygulayabilirsiniz.

Gül Bakımında Sulama Nasıl Yapılmalı?

Güller susuzluğa karşı mevsimlik çiçeklere göre çok daha dayanıklıdır. Ancak canlı ve sağlıklı çiçek açabilmelerini için düzenli sulamanız gül bakımında önemli bir ayrıntı. Az ve sık sulamak güllere daha çok zarar verir. Gül bakımı için en doğru sulama haftada bir iki defa bol su verilmesidir. Gülfidanının çevresine hafif çukur bırakacak şekilde bir çapalama yaparsanız gülün su ile daha iyi beslenmesini sağlamış olursunuz. Saksı güllerini her gün sulamanız gerekir. Bir diğer önemli püf noktası ise, püskürtme sulama kesinlikle yapmamalısınız. Dallar, yapraklara su gelmeden direk kök bölgesinden sulama yaparsanız, güllerinizi hastalıklardan büyük ölçüde korumuş olursunuz.

Gül Bakımı Hastalıklar ve Zararlılarla Mücadele

Bahçe zararlıları içerisinde salyangoz, tırtıl ve kırmızı örümceklerin en sevdiği bitkilerden bir tanesi güller. Yapraklarından kendilerine hamak yapan tırtıllar, dallarını dahi kemiren kurutan salyangozlar. Zararlıları uzak tutmak için güllerin diplerine birer diş sarımsak dikebilirsiniz. Yapraklarda meydana gelen pas hastalığı da en tipik görülen gül hastalıkları. Gül bakımı için hastalık ve zararlılarla mücadelede ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz.

1Shares