Yaz Çiçekleri Nelerdir?

Yaz Çiçekleri Nelerdir?

Nisan 7, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Günümüz bahar, önümüz yaz. Nisan ortalarına yaklaşırken artık balkon ve bahçelerimizi yaz çiçekleri ile renklendirme ve doğadaki bahar coşkusuna evlerimizden eşlik etme vakti geldi. Tüm yaz boyunca bize rengarenk çiçekleriyle eşlik edecek olan bakımı az seyri doyum olmaz yaz çiçekleri nelerdir?

  • Sardunyalar
  • Rüzgarla kokusu dört bir yana savrulan karanfiller
  • Soğanlı bitkilerden yıldız çiçeği (Dahlia)
  • Papatyanı her hali, Güneş Şapkası, bodrum papatyaları, Zinga ve daha fazlası
  • Cam güzeli
  • Saksılardan sarkan Petunyalar
  • Katmer katmer açan begonyalar
  • Mahareti pek çok olan Kadife Çiçekleri
  • Küpe Çiçeği
  • Gölgelerin gücü adına Ortancalar

İnsan gözünde canlandırırken bile içi açılıyor. Köyde yaz geldi mi en sevdiğim şeylerden biri de çiçekler. O zaman vakit kaybetmeden bu güzelim yaz çiçeklerini ne zaman, nasıl ekeceğiz, hangisi ne sever ne sevmez, nasıl ekilir, nasıl bakımı yapılır? Yazımızın devamında tüm bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Yaz Çiçekleri Ne Zaman Ekilir?

yaz çiçekleri, yaz çiçekleri nelerdir, yaz çiçeği, yaz çiçeği bakım

Eğer ki yaz çiçeklerini tohumdan yetiştirmek istiyorsanız. Mart ya da Nisan aylarında tohumdan fide yapabilirsiniz. Fide yapmak için Doğal Yaşam kategorimizdeki organik fide yetiştiriciliği yazımızdan faydalanabilirsiniz. Yaz sonunda çiçeklerden bir sonraki yaz için tohum çıkarmak için de yine buraya tıklayıp bilgi sahibi olabilirsiniz. Ama bu iş bana göre değil diyorsanız pazarlardan veya seralardan gönlünüze göre seçip bahçe ve balkonlarınızı süsleyebileceğiniz yaz çiçekleri için Nisan ve Mayıs ayları ideal ekim zamanıdır. Hali hazırda var olan çiçekleriniz için ise toprak ve saksı değişimi yaparak onları canlandırmak ve yaza hazırlamak için bu dönemi değerlendirebilirsiniz.

Hangi Yaz Çiçeği Ne Sever?

yaz çiçekleri, yaz çiçekleri nelerdir, yaz çiçeği, papatyalar,

En önemli noktalardan birisi de hangi çiçeği nereye ekeceğinizdir. Kimi bol güneş severken, kimi gölge arar, kimi yarı gölge isterken bazısı bana her şey uyar der. Bakalım yaz çiçekleri içerisinden hangisi ne seviyormuş 🙂

  • Sardunyalar: Balkonlardan sarkan yapraklarının kendine has kokusuyla huzur veren sardunyalar güneş ya da yarı gölgeli alanları severler. Ancak çok fazla rüzgardan hoşlanmazlar.
  • Karanfiller: Mis kokulu karanfil, katmerli, bodur gibi türleriyle yaz boyunca güneşli alanlarda suyunu eksik etmediğiniz sürece size çiçekleriyle eşlik eder.
  • Yıldız Çiçeği (Dahlia): Güneşlenmeye bayılan ve güneş ve sıcağı gördükçe çiçek açan yıldız çiçeği akşam saatlerinde güneş çekilince de su ister. Soğanlı bir çiçek olduğu için kış döneminde bu yumruları don olaylarından korursanız her yıl sizi çiçekleriyle mest eder.
  • Papatyalar: Türlerine göre güneş ya da yarı gölge alanları severler. Zinga türleri ve bodrum papatyaları için her yer olabilir. Güneş şapkası için ise güneşli alan daha uygundur.
  • Cam güzeli: Gölge ya da yarı gölge alanda olmalarına özen gösterin. Tepeden direk öğlen güneşi almaktan hoşlanmazlar.
  • Petunya: Güneşli ya da yarı gölge alanları severler. Bütün yaz boyunca çiçek açarlar.
  • Begonya: Güneşi çok seven begonyalar yarı gölge alanlara da hayır demez. En favori rengim kırmızı 🙂
  • Kadife çiçekleri: Eğer bahçeniz varsa ve domates ekiyorsanız aralarına kadife çiçeği ekerek domateslerinizi bahçe zararlılarından koruyabilirsiniz. Detaylar için bahçe zararlıları için bir çiçek ekin yazımıza göz atabilirsiniz. Güneş ya da yarı gölge alanları severler.
  • Küpe Çiçeği: Güneş alan yarı gölge yerler küpe çiçekleri için idealdir.
  • Ortancalar: Tüm yaz boyunca top top kocaman çiçekleri ile harika bir görüntü oluşturan ortanca çiçeği için ilk dikkat etmeniz gereken şey, güneşten koruyun. Gölge ve serin alanları severler.
yaz çiçekleri, yaz çiçekleri nelerdir, yaz çiçeği, ortancalar,

Bahçe ya da Balkonlarınıza Yaz Çiçekleri Nasıl Ekilir?

Her işin kendine has püf noktaları var. Öncelikle çiçekleri alıp getirdiğiniz gibi bir iki güne toprak ve saksı değişimlerini yapmalısınız. Çiçekler çok sıkı topraklardan hoşlanmadıkları gibi yaz boyunca suya ihtiyaç duyacakları için fazla gevşek ve geçirgen toprakları da sevmezler. Çünkü balkon ya da bahçelerde ev içerisinde olduğundan çok daha fazla buharlaşma sonucu su kaybı yaşarlar.

yaz çiçekleri, yaz çiçekleri nelerdir, yaz çiçeği

Bahçe ekiminde çiçeğinizin kök kısmı yüksekliğine göre bir çukur açın. Açtığınız çukurun alt kısmına biraz torf ve kum koyabilirsiniz. Ya da çapa yardımıyla bu çukurun dip toprağını kabartarak yanmış gübre, çiçek toprağı ekleyip çiçeğinizi buraya yerleştirin. Çukur çok derin olmamalı ve çiçeğinizin saksıdan çıkardığınızdaki kalıp halindeki topraklı kısmını geçmemelisiniz. Çukur alana yerleştirdiğiniz çiçeğinizin çukur içinde boşta kalan kısımlarını toprak ile doldurmalısınız. Üste de bir parmak kadar toprak ile örtüp biraz da organik gübre ya da torf ekleyip son olarak ellerinizle üstten biraz bastırarak kök kısmın toprak ile kaynaşmasını sağlamalısınız. Can suyunu da verdiğinizde çiçeğiniz yaz boyunca size bahçenizde eşlik etmeye hazır demektir.

Balkonlar için saksıya dikim için ise mutlaka çiçeğinizi aldığınız zaman ki saksının en az 2 boy kadar büyüğüne dikmeye özen gösterin. Çünkü yaz boyunca gelişip büyüyecek ve rahatlıkla kök salabilecek alana ihtiyacı olacaktır. Çiçek toprağı ve eğer imkanınız varsa yanmış gübre veyahut torf ile oluşturduğunuz karışımdan saksınıza koyun. Yine çiçeğin aldığınız saksıdan çıkan topraklı kalıp bölümünü baz alarak üstte 1 parmak toprakla kapatacak şekilde saksıya dikim yapın. Ellerinizle hafifçe bastırın. Son olarak can suyunu verip balkonda ayırdığınız köşeye yerleştirin.

Hangi Saksılar Ekim için Daha İyidir?

Çiçeklerinizi ekeceğiniz saksılar da en az ekeceğiniz yer kadar önemlidir. Öncelikle daha önce başka bir şey ekmiş olduğunuz bir saksı kullanacaksanız mutlaka bir önceki çiçekten kalma toprak ve artıklardan iyice arındırmalısınız. Bunun için saksıları yıkarken az miktar çamaşır suyu ile yıkayıp kurumaya bırakın.

yaz çiçekleri, yaz çiçekleri nelerdir, saksılar

Saksıların altında delik olması önemlidir. Seramik ya da metal saksılar dekoratif olarak hoş görülür ama çiçekleriniz hava alamazsa verimli olmaz. Plastik saksılar bu anlamda daha avantajlıdır. Ancak onların da alt bölümlerindeki delik yerlerinin açık olduğundan emin olun. Seramik ya da metal kullanacaksanız da ya bu saksılara da altta 2 veya 3 delik açın ya da eşdeğer boyutta bir plastik saksıya ekip sonra bu saksılara oturtun.

Bunun dışında hasır sepetler çiçek ekmeniz için bir diğer alternatiftir. Ayrıca evdeki teneke salça, bebek maması kutuları, çaydanlık ve tencereler de altlarına delik açıp akrilik boyalarla renklendirip saksı yapabileceğiniz alternatifler arasında. Eskimis botlar çiçekleriniz için birer saksı olabilir. Ya da kullanmadığınız jeanleri heybe gibi bir saksı formatında dikip toprak doldurabilir, çiçeklerinizi de ektikten sonra ağaç gövdelerine asabilirsiniz.

Burada en önemli nokta çiçekler için hava alabilecekleri malzemeler olmasıdır. Çuval, hasır, plastik malzemeler daha iyidir.

Yaz Çiçekleriniz için Doğal Besin Maddeleri

Gelelim yaz çiçeklerinizi nasıl besleyeceğinize. Öncelikle mümkün olduğunca kimyasallardan uzak durun. Suni hormonlar insan sağlığına nasıl yarar sağlamıyorsa aynı durumu bitki ve çiçekleriniz için de düşünebilirsiniz. Yanmış çiftlik gübresi, hazır satın alabileceğiniz torfun yanı sıra evinizden çıkan atıklar çiçekleriniz için harika besin maddeleridir. Ayrıca organik gübre şerbeti ve kompost da hazırlayabilir, çiçeklerinizi doğal yollarla besleyebilirsiniz.

yaz çiçekleri

Çay: Kahvaltı, beş çayı ya da akşam yemeği sonrası çay bizim evlerimizde çoğunlukla eksik olmaz. Çayın demlikte kalan posası ise yaz çiçekleriniz için harika bir besin kaynağıdır.

Türk kahvesi: Çay olur da kahve olmaz mı? Türk kahvesi içtiniz. Telvelerini suda akıtmıyorsunuz çiçek saksılarınıza döküp şöyle bir toprakla karıştırıyorsunuz.

Yumurta kabuğu: Çok sık değil ama ayda bir yumurta kabuklarını ezip çiçek saksılarınıza katarsanız çiçeklerinizin kalsiyum ihtiyacını karşılamış olursunuz.

Birkaç damla limon ya da sirke: Eğer çok kireçli bir suyunuz varsa fazla kireç zaman içerisinde çiçeklerinize zarar verebilir. Bunu önlemek için bir litre suya birkaç damla limon damlatabilir ya da bir çay kaşığı sirke ilave edip 10 günde bir bu şekilde sulayabilirsiniz.

Karbonatlı su: Çiçeklerinizi mantardan korumak için karbonatlı su yapıp püskürtmeli bir şişe ile sadece üst toprağına gelecek şekilde ayda bir iki kez karbonatlı su kullanabilirsiniz. Bir litre suya bir tatlı kaşığı karbonat yeterli olacaktır.

Yaz Çiçeği Bakım ve Sulama

Yaz çiçekleriniz için genel olarak dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları ile onları daha canlı ve verimli hale getirebilirsiniz.

Öncelikle sararan yapraklarını her zaman temizleyin. Elinizle nazikçe koparın. Yaz çiçekleri çiçek verdikten bir süre sonra çiçekleri solmaya başlar. Bir yandan da yeni tomurcuklar ile yeni çiçeklerini hazırlar. Solan çiçekleri üzerinde tutarsanız yeni tomurcukların açması gecikir. Bu sebeple sararan yaprakların yanı sıra kurumaya başlayan çiçekleri de bir küçük budama makası yardımıyla çiçek dibinden kesin. Çiçeklerinize gelebilecek hastalıklar için ise ev yapımı bitki ilaçları kullanabilirsiniz.

yaz çiçekleri botun içinde

Sulama bir diğer dikkat etmeniz gereken detay, hiçbir zaman çiçeklerinizi güneşte sulamayın. Aynı kural gül bakımı için de geçerli.Güneş iyice çekildikten ve yakıcı etkisini kaybettikten sonra çiçeklerinizi sulayın. Yaz boyunca her gün su vermeniz önemlidir. Ortancalar suyu çok sever. Onlara özel ilgi gösterin ve her akşam bolca sulayın. Yaprak ya da çiçeklerine su gelmesinden rahatsız olmaz. Diğer yaz çiçekleri içinse her akşam su vermeyi ihmal etmeyin. Ancak onlar için dipten sulama yapın. Yaprak ya da çiçeklerine su gelmemesine özen gösterin.

Nisan-Mayıs aylarında ekip tüm yaz boyunca keyfini sürebileceğiniz yaz çiçekleri ekim için sizi bekliyor. Özellikle koronavirüs salgını ile geçirdiğimiz şu sıkıntılı günlerde çiçeklerle ilgilenmek ruhumuza iyi gelebilir.

1Shares