Kabak Yetiştirmek İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kabak Yetiştirmek İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Mayıs 7, 2019 2 Yazar: digitalyazarlar

Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler. Sonra kendi haline bırakın gitsin. Size hem yaz boyunca yetecek hem de kışlık stok yapacak kadar bol bol ürün verecek. Dolayısıyla ne suni gübre ne sebze coşturucu kimyasallar kullanarak doğaya ve toprağa ihanet etmenize hiç gerek yok. Bunu ekim yaptıkça ve ürün aldıkça çok daha iyi anlıyorsunuz.

Kabak çeşitleri sakız kabak, bal kabağı ve bir de süs kabağı olarak genel olarak üçe ayrılıyor. Tabii her birinin pek çok farklı tohumları mevcut. Bunları damak zevkinize göre seçebilirsiniz. Üç tür kabağın yetiştirme şekilleri ve bakım şekilleri de hemen hemen aynı. Kabak yetiştirmek çok fazla bakım gerektirmez. Tabii birkaç püf noktası ile istenilen şartları sağlamanız önemli 🙂

Kabak Yetiştirmek İçin Tohum Nasıl Ekilir?

İster sakız kabağı olsun, ister bal kabağı her ikisi için en sağlıklısı fide yapmadan direk tohumdan toprağa ekim yapmaktır. Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliği için de ocak adı verilen açacağımız çukurlara tohumlarımızı ekiyoruz.

Kabak yetiştirmek için ocakları ekimden 10 gün kadar önce açarsak çok daha verimli oluyor. 30×30 ölçüsünde ve 10 cm derinliğinde çukurlar açıyoruz. Bu çukurları yarıya kadar yanmış (eski) organik gübre ve toprak karışımı ile doldurup 10 gün kadar beslenmeye bırakıyoruz.

Tohum ekiminden 1 Akşam önce kabak tohumlarını nemli tülbent arasında bekletmek, daha çabuk çimlenmelerini sağlayan bir diğer püf noktası. Şimdi artık kabak yetiştirmek için ekime hazırız 🙂

1-Sakız Kabak İçin Tohum Ekim Aralığı

Sakız kabaklarda sıra araları 80 cm, sıra üzeri 60 cm olması yeterlidir. Ocaklara 3-4 tohum koyup, üzerlerini yaklaşık 3 cm kadar toprak torf karışımı ile kapatıyoruz. Yüzeye çıktığında en güçlü olanı bırakıp kalanları sökebilirsiniz. Ya da olduğu gibi bırakmanızda da bir sakınca yok.

2-Bal Kabağı İçin Tohum Ekim Aralığı

Sıra araları 80-100 cm, sıra üzeri 50 cm olması yeterlidir. Aynı sakız kabakta olduğu gibi tohum ekimi yapabilirsiniz.

3-Süs Kabağı ya da Su kabağı

Meşhur su kabağı lambalarını bilmeyen pek azdır sanırım. İrili ufaklı pek çok çeşidi olan bu kabakları biz saksıya ekip sonra balkon demiri, kapı girişi ve hatta bahçe tellerine sardırıyoruz. Küçükleri ile bahçelerinizi dekoratif olarak süsleyebilir, büyüklerini lambadan saksıya pek çok şey yapmak için değerlendirebilirsiniz.

kabak yetiştirmek, kabak yetiştiriciliği, doğal yaşam
Kabak çiçeğinden dolma, su ve bal kabaklarından dekoratif amaçlı pek çok eşya yapabilirsiniz.

Kabak Yetiştiriciği ile İlgili Püf Noktalar

  • Bal kabaklarında kol atarak yerde sarmaşık şeklinde ilerlerler. Burada doğudan batıya doğru ilerlemelerini sağlamanız verimi arttırır. İlk çıkmaya başladıklarında kabakların yönünü bu şekilde belirleyebilirsiniz.
  • Sakız kabaklarda kol atarak büyüyenleri değil, oturak olanları seçmenizi tavsiye ederim. Hep bahçenizde daha az yer kaplıyor hem de sulama ve bakımı daha kolay. 
  • Çok verimli olduklarından 4 ocak kabak etmeniz hem size hem konu komşuya yeter de artar. İlk sene 10 ocak kadar sakız kabak ekip gece rüyamda bile büyüyen kabaklar görecek kadar kabus dolu bir hasat geçirdiğim için bu konuda uyarı yapmadan geçemedim 🙂 Doğal yaşam önce tecrübe ile öğretiyor.

Kabak Yetiştirirken Nasıl Bakım Yapılır?

  • Fideleriniz 20 cm boyuna geldiğinde ilk çapalamayı yapıp köklere doğru toprak koyarak boğaz doldurma işlemi yapmalısınız.
  • 40 cm boyuna geldiğinde bir kez daha çapalama ile birlikte gübre verirseniz, onları çok mutlu edersiniz 🙂
  • Topraklarını kuru bırakmamanız önemli. Yaprakları her zaman canlı olmalı. Bu sebeple toprak ve yaprakların durumuna göre 2 günde bir bul su vermelisiniz.
  • Kabak yetiştirmek kolay olsa da kabak fideleriniz bazı hastalıklara yakalanabilirler. Yapraklarında meydana gelen lekelenmeler mantari hastalıkların habercisidir. Ama telaş etmeyin. Hastalıklı yaprakları bahçe makası yardımıyla kesmeniz ve ev yapımı ilaçlar kullanmanız yeterli olacaktır. Aynı şekilde yaprak bitleri de nadiren görülebiliyor. Ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanabilirsiniz.
2Shares