İnternet Sitesi Kurmak Kolay mı Zor mu?
Haziran 27, 2020Sosyal yaşantıdan iş hayatına artık her şeyin internete taşındığı bu çağda internet sitesi kurmak artık bir gereklilik haline geldi diyebiliriz. Biz de bu blog yazımızda kendi deneyimlerimizden de yola çıkarak internet sitesi açmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Eğer siz de internet dünyasında yer almayı düşünüyorsanız yazının sonunda internet sitesi kurmak kolay mı, zor mu? Neler yapmalısınız ve neler yapmamalısınız? Sorularının cevaplarını bulmuş olacaksınız.
Hobinizi bir işe dönüştürmek, blog yazmak, ticaret yapmak, markalaşmak veya kurumsal gücünüzü ortaya koymak için artık dijital dünya içerisinde yer almalısınız. Sosyal medya ise tek başına yeterli değil. Mutlaka bir adresiniz yani web siteniz olması gerekli.
İnternet Sitesi Kurmak İçin 4 Adım
Hangi amaçla bir web sitesi kurarsanız kurun hepsi için geçerli temel adımlar belirlidir. Öncelikle site isminize karar vermeniz gerekir. Daha sonra bu ismin kullanım hakkını satın almalısınız. İkinci olarak bir sunucuya ihtiyacınız var. Sunucu sizin internetteki yayınlarınızı sağlıklı bir şekilde iletebilmenizi sağlayan en önemli aracıdır. Burada devreye hosting şirketleri girer.
Sıra geldi site kurulum aşamasına. Artık kod bilgisi bilmeden de site kurabiliyorsunuz. Hatta telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar gibi site kurulum yönergelerini izleyerek dakikalar içerisinde işlem tamamlanabiliyor. Sitenizi görsel olarak da hazır temalar ile tasarlayabiliyorsunuz da. Üstelik ücretsiz olarak bir bedel ödemeden site kurulum ve tema bölümünü halledebiliyorsunuz. Şöyle bir sıralarsak;
- Bir alan adı yani domain almak.
- Hosting almak.
- WordPress veya benzeri hazır kurulum yapabileceğiniz bir yazılım seçmek
- Kurulum işlemleri bitiminde siteniz için bir tema belirlemek.
İnternet sitesi açmak genel olarak bu 4 adımla tanımlanır. Yazılım bilmenize gerek yok. Çok basit gözüküyor değil mi? Peki gerçekten bu kadar basit mi? Şimdi bu 4 maddeyi biraz açalım. Kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken detaylarla devam edelim.
İnternet Sitesi Açmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kod ya da yazılım bilgisine gerek kalmadan internet sitesi açmak düşüncesi kulağa hoş gelse de aslında işler bu kadar da basit değil. Şimdilik yazılım kısmını bir kenara koyalım, yazının ilerleyen bölümlerinde daha detaylı bu konudan bahsedelim. Her işin kendine göre kuralları var. Dolayısıyla internet dünyasında her şey sadece yazılım demek değil. Alacağınız alan adının seçiminden kuracağınız sitenin özelliklerine kadar internet dünyasının kuralları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
İlk başta SEO bilgisine sahip olmanız gerekir. Çünkü Google ve diğer arama motorlarına uygun olmayan bir site hiçbir işinize yaramaz. SEO ise alan adı seçiminizde dahi önemlidir. Kendimizden örnek verelim. Alan adımız “digitalyazarlar.com“. Biz bir blog sitesiyiz. Yani dijital platformda içerik üretiyoruz. Alan adımız yaptığımız işle örtüşüyor. Türkçe karakter konusunda da uyumlu bir alan adımız var. Yani site adımız yazılış ve okunuş olarak aynı. Uzantı olarak “com” seçmiş olmamız da bir diğer avantaj. O halde alan adı seçerken hem yapacağınız iş ile içerik olarak örtüşen, hem de hedef kitlenizin kolay ulaşabileceği, akılda kalıcı bir isim seçmelisiniz. Çünkü alan adınız sizin kimliğiniz gibidir ve sonradan değiştiremezsiniz.
Sıra geldi sunucuya. Hangi hosting firmasıyla çalışmalısınız. Eğer bu konularda hiç bilginiz yoksa neye göre seçim yapacağınızı bilememeniz çok doğal. Hosting seçiminde en önemlisi sizin sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayacak iyi bir sunucu sağlayabilir olmasıdır. Çünkü Google için site hızınız önemlidir. Sadece Google açısından değil, bunu kullanıcılar açısından da düşünmelisiniz. Kendinizden pay biçin. Tıkladığınız zaman hemen açılmayan siteleri ne kadar bekliyorsunuz? Bu konuda yapmanız gereken tüm hosting şirketleri ile ilgili kullanıcı deneyimlerini okuyun. Size en uygun geleni seçin. Sunucunuz domain adınız gibi tek seferlik bir seçim değil. Yani memnun kalmazsanız değiştirme şansınız var.
Firmanızı seçtiyseniz şimdi hangi hosting paketini almanız gerektiğini düşünmelisiniz. Burada da ne amaçla web sitesi kurduğunuz önemli. Yani alacağınız hosting hizmetinin sizin site performansınızı desteklemesi gerekiyor. Bir e-ticaret sitesi mi, bir blog sitesi mi kuracaksınız. Buna göre bir seçim yapmalısınız. Bu konuda hosting firmanız size yardımcı olacaktır. Gelelim kurulum aşamasına.
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?
İnternet sitesi kurmak için 2 seçeneğiniz var. Birincisi kurumsal veya freelance olarak bu konuda hizmet veren şahıs ya da şirketlerden yardım almak. Diğeri ise yönergeleri takip ederek kendi sitenizi kendiniz kurmak. Hangi seçeneği seçecek olursanız olun eğer hiçbir bilginiz yoksa öncelikle bu konularda bilgi sahibi olmak için birkaç temel eğitim alın. Aynı zamanda da internet üzerinde kapsamlı araştırmalar yapın. Tabii bütçeniz de burada devreye giriyor. Ancak unutmayın ortaya iyi bir şey çıkması için biraz yatırım yapmanız gerekir.
WordPress bizim de kullandığımız bir sistem. Geliştirebilir olması, özelleştirilebilir olması ve istediğiniz özelliklere göre eklentiler ile sistemin zenginleştirilebilmesi avantajlı. Ancak tamamen size özel bir yazılımın olması güvenlik açısından veya tam olarak yapmak istediklerinizi yapabilmeniz açısından daha iyi olabilir. Bizim WordPress tercih sebebimiz Google’ın bu sistemi sevmesi 🙂 WordPress site kurma konusunda pek çok avantaj sağlamakla birlikte sitenizin üst sıralara yerleşmesinde destekleyici bir alt yapı oluşturuyor. Bu konuda tam bir karar vermeden önce çokça kaynak okuyup forum sitelerine göz atıp biraz da öncesinde eğitim almanız daha doğru bir yöntem olur.
Sıra geldi tema seçmeye. Tema seçimi yaparken tasarımdan çok teknik alt yapıya odaklanmanız gerekir. Çünkü bir sitenin performans olarak iyi bir değerde olmasında kullandığınız tema yani tasarım büyük rol oynar. Ücretsiz temalar bu işi deneme aşamasında size katkı sağlar. Ancak işiniz ilerledikçe profesyonel lisanslı temalara ihtiyaç duyarsınız. Bu noktada sisteminiz ile uyumlu hazır temalardan satın alabilirsiniz. Tema seçimi başlı başına detaylı bir konu olduğu için başka bir blog yazımızda daha detaylı anlatacağız. Ancak temel olarak;
- Sade ve anlaşılır bir tasarım
- SEO açısından uyumlu
- Hız performansı, yüklenme hızı iyi
- Mobil ve masaüstünde uyumlu olması ilk dikkat etmeniz kriterlerdir.
İnternet Sitesi Kurmak İlk Aşama! Peki Ya Sonra
Şöyle düşünün. Elinizde bir miktar paranız var ve bunu ticaret ile değerlendirmek istediniz. Prosedürleri uyguladınız ve bir mağaza açtınız. Her şey bitti mi? Elbette hayır. Şimdi yatırımınızı kara dönüştürme zamanı. Web sitesi açmak da aslında tam olarak böyle. Kurulum aşamasında her şey biraz daha kolay gelebilir. Birkaç basit eğitim, araştırma ve tanıdıklarınıza danışarak site kurmak kolay. Yazının ortalarında yazılımı şimdilik bir kenara bırakalım demiştik. Kurulum aşamasında kod veya yazılım bilmenize gerek yok. Ancak bu aşamadan sonra eninde sonunda bir yerde yazılımcıya ihtiyacınız var. Çünkü kod yazan siz olmasanız da bir yazılım kullanıcısı olduğunuzu unutmayın.
Örneğin sitenize bir yenilik eklemeye karar verdiniz. Yine hazır bir yazılımı sisteminize yüklediniz. Ama o da ne! Bir şeyler ters gidiyor. Sitenizin hızı yavaşladı ya da belirli bir bölümü çalışmıyor. Bu durumda ne yapacaksınız? Beklemediğiniz zamanlarda karşınıza çıkabilecek hataları düzeltmek için güvenebileceğiniz bir yazılımcınız olması şart. Yani yazılım bilmeden de herkes site kurabilir mi? Evet. Ancak yazılım bilmeden siteyi sağlıklı bir şekilde başarıyla ayakta tutabilir mi? Hayır. O halde cevabı siz verin. İnternet sitesi kurmak kolay mı, zor mu?