Covid 19 Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Covid 19 Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Mart 17, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Herkese merhaba. Dünyaca yaşadığımız Covid 19 salgını sebebiyle zor günler geçiriyoruz. Evet değişen bir hayat düzenimiz var. Bu durum zihnimizde sürekli bir uyarıcı etki oluşturup endişe durumumuzu yükseltiyor. Kısacası korona virüs psikolojimizi de etkiliyor.

covid19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe

Şu cümleyi çevremden çok sık duyuyorum. “Sanki izlediğimiz filmlerden birini yaşıyorum”. Size de öyle geldiği oldu mu? Sosyal medyada en sık gündeme gelen filmlerden bir tanesi Contagion-Salgın 2011 filmi. Bugün yaşadıklarımıza en yakın gösterilen filmlerden biri. Bir grip salgının tüm dünyayı ne hale getirebileceğini gerçekçi bir şekilde anlatan bu filmin hayata dönüşünü an be an yaşıyoruz.

covid19, koronavirüs, covid19 endişesi,

Bu zamana kadar dünyanın belirli yerlerinde görülen ve bölgesel olarak kontrol altına alınabilen farklı virüsler gördük. Haberlerden izleyip sosyal medyadan gelişmelerini takip edip ufak endişelerle atlattığımız MERS, SARS gibi birer korona virüs ailesi virüs örneklerini uzaktan izledik. Peki ya bugün? Bir film karesinin gerçeğe dönüşünü izlemenin ötesinde yaşarken neler hissediyoruz?

Korona Virüsün İç Dünyamızda Yarattığı Endişe

Önce dünyada izlemeye başladık. Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüs ile ilgili gelişmeler ya bize de gelirse endişesiyle başladı. Hatta basit bir soğuk algınlığı yaşasak bile acaba Covid 19 mu diye içinizden geçirenler olmadı mı? Benzer durumu domuz gribinin çözümsüz olduğu dönemde de yaşamıştık. Ancak bu endişeler mevsimsel bir süreç sonunda bitip gitmişti.

Peki ya şimdi neler oluyor? Avrupa’daki gelişmeleri haberlerden adım adım takip ettiğimiz önlemler artık ülkemizde de alınmaya başladı. Okullar, avm’ler derken toplu olarak bulunulan her yer birer birer kapanıyor. Yurt dışından gelenler karantina süreleri boyunca devlet tarafından kontrol altına alınıyor. Mümkün olduğunda evlerden çıkmamak, özellikle gribal bir durumu olanlar için sıklıkla belirtiliyor. Yani hayat akışımız her geçen gün değişiyor.

covid19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe

Aslında tüm bunlar ülkemizde de bu virüsün etkin ve yaygın bir salgın haline dönüşmemesi için birer önlemden ibaret. Yetkililer son derece dikkatli ve planlı bir şekilde takdire değer bir kriz yönetimi gerçekleştiriyor. Mantıken bunu bilsek de neler oluyor ya da neler olacak endişesi insan olmanın olağan bir sonucu olarak hepimizi etkiliyor. Yani virüsün tehlikeli boyutlarını yaşamamak için hayatımıza gelen yeni düzen bir yandan psikolojimizi de etkiliyor.

Covid 19 Endişesi Nedir? Nasıl Doğru Yönetebiliriz?

covid 19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe

Evet yanlış duymadınız. Covid19 endişesi. Her gün artan koronavirüs vakaları, hatta sosyal medyada ünlü isimlerin, siyasetçilerin pozitif çıkan test haberleri, devam eden tehlike sebebiyle konuştuğumuz tek konu covid19 olunca haklı bir endişe yaşıyoruz. Değişen düzenimizin tek sebebi var. Dolayısıyla beynimizde sürekli yankılanan kelime dikkat!!! İşte Covid19 endişesi nedir dediğimizde cevap tam da bu.

Ekonomiden spora, sanattan turizme kadar her alanda dünyanın durduğu bir salgın elbette kaygı düzeyimizi arttırıyor. Hapşırsak korkuyoruz. Biri öksürse kaçacak yer arıyoruz. Ancak panik her durumda olduğu gibi bize yarar sağlamak yerine daha fazla zarar verici olabilir. Çünkü bedenimiz kadar ruhen sağlımızı korumamız da çok önemli.

Covid 19 Endişesini Nasıl Kontrol Altına Alabiliriz?

covid19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe
  • Sosyal medya üzerinde yayılan asılsız haberlere itibar etmeyin. Resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında yapılan duyurular sizi daha çok paniğe sevk etmek için olabilir.
  • Alınan önlemler bu virüsten korunmamız içindir. Dolayısıyla bunları doğru bir şekilde yerine getirirsek, fiziken bu hastalığa yakalanmaktan kurtulmuş oluruz.
  • Özellikle küçük çocukların yanında konuşmalarımıza dikkat edelim. Dünya batıyor, biz bittik, hepimiz öleceğiz gibi söylemlerin onları nasıl etkileyebileceğini unutmayalım. Hatta bu söylemlerden tamamen kaçınalım.
  • Covid19 salgını için yapıcı konular üzerinde konuşmaya özen gösterelim. Koronavirüs için dezenfekte koşulları sağlamaya odaklanalım. Bunun için yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Hayat koşullarımız bir süreliğine değişti. Bunun güvenliğimiz için olduğunu kabul edelim. Yani evimizdeyiz ve güvendeyiz. Evlerimizde panik havasını en aza indirelim.
  • Endişe düzeyimizin yükseldiği anlarda nefes egzersizleri yapalım ve içimizden “güvendesin” diye tekrarlayalım.
covid19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe
  • Sadece bu konuya odaklanmayalım. Çevremizde dialoglarımızda bu konunun yanı sıra daha dingin, olumlu söylemler geliştirmeye özen gösterelim.
  • Yeni hayat düzenimiz içerisinde ailece vakit geçirmeye özen gösterelim. Yani herkes elinde telefonu bir köşede sadece bu konuyla ilgili sosyal medyadan gündem takip etmeyelim.
  • Hepimizi ilgilendiren resmi kurumlarca yapılan açıklamalar dışında her gördüğümüzü sosyal platformlarda paylaşmayalım.
  • Ev içerisinde iyi vakit geçirebileceğiniz aktivitelere odaklanalım. Kitap okumak, oyun oynamak, dizi izlemek, boyama yapmak gibi hobilere odaklanalım. Örneğin dizi izleyecekseniz en iyi netflix dizileri iyi bir alternatif.
  • Yeni bir şeyler öğrenmeye odaklanmak da zihninizi boşaltacaktır. Bunun için ilgi alanınıza göre herkes için eğitim veren online eğitim sitelerinden faydalanabilirsiniz.
  • Özellikle pozitif duygulara odaklayan kişisel gelişim kitaplarını okumak zihninizi rahatlatmaya iyi gelebilir.
  • Meditasyon yapmayı seviyorsanız bu aralar daha sık yapabilirsiniz. Öğrenmek için ise internetten araştırma yapmak iyi bir çözüm olabilir.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek hem bedenen hem ruhen iyi olmamıza yardımcı olur.

Covid19’a Karşı Psikolojik Denge Kurmak Neden Önemli?

covid19, koronavirüs, covid19 endişesi, psikoloji, salgın, endişe

Koronavirüs için bedenen sağlığımızı korumanın yanı sıra, psikolojik olarak da dengemizi sağlamamız iyi bir kriz yönetimi için şart. Henüz şaşkınlık ve şok halinde izlediğimiz gelişmeler bir süre sonra iç dünyamızda korkuya bağlı olarak gerginlik düzeyimizi arttırabilir. Negatif düşünmeye yönelme ise bedensel olarak da farklı durumların gelişmesine yol açabilir.

Uykusuzluk, rahat uyumama gibi sonuçlarla karşılaşabiliriz. İletişimde sorunlar yaşayabiliriz. Yersiz tartışmalar, kavgalar, huzursuzluklar biz farkına varmadan hayatımıza dahil olabilir. Çağın en yaygın hastalıklarından biri olan panik atak, anksiyete bozuklukları yaşayabiliriz. Stres ve panik yanlış kararlar almamıza sebep olabilir.

Tüm bu sebeplerle koronavirüs Covid-19 hastalığı ile mücadelede ruhen de kendimizi şifalandırmayı ve psikolojik dengemizi korumayı ihmal etmemeliyiz.

0Shares