Müzik, Geleneksel Medyadan Sosyal Medyaya…

Müzik, Geleneksel Medyadan Sosyal Medyaya…

Mart 25, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Müzik, insanlığın varoluşundan beri insanla birlikte gelişmiş, yol almış, evrensel bir dil olmuştur. Çok uzak tarihlere gitmeden, geleneksel medyadan sosyal medyaya müzik nasıl bir değişim geçirmiş hep beraber göz atalım.

Geleneksel medya dediğimizde gazete, dergi, radyo, televizyon ilk akla gelenlerdir. Müzik geleneksel medya araçlarından öncelikle radyolar aracılığı ile hayatımıza girmiştir. TRT zamanı denetimlerden geçen eserler, yurttan sesler korosu, devlet sanatçıları tarafından verilen konserler ile başlayan bu serüven, televizyon öncesi dönemlerde evlerin sesi olmuştur.

Televizyon dönemi artık sese görüntünün de eklenmesiyle müziğin yanında görselin de ilk temellerinin atıldığı dönemdir. Özel eğlence programlarında sanatçıların konser performanslarının yanı sıra, ilk klip denemeleri daha çok müzik ve sanatçının ön planda olduğu, görselin arka planda tutulduğu ilk TRT klipleri, bugünün kısa film tadındaki kliplerinin çıkış noktasıdır. Şimdi ise artık teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte klipler de dijital ortamda dijital içerik olarak yer almaya devam ediyor.

Özel Radyo Ve Televizyon Dönemi Müzik

Özel radyolar ve televizyon kanallarının açılması çeşitlilik ve gelişim bakımından geleneksel medyada bir devrim niteliğindedir. Televizyonlarda müzik programlarının yanında yavaş yavaş video klipler devreye girmeye başlamıştır. Bu da bir süre sonra müzik kanallarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Canlı yayın dönemleri hem televizyonlarda hem de özel radyolarda birebir iletişim döneminin başlangıcıdır. Ve müzik özellikle radyolar sayesinde sadece evde değil, arabada, kahve içtiğiniz kafede, iş yerinizde, alışveriş merkezlerinde hayatınızın içine biraz daha girmiştir.

Geleneksel medya döneminde radyo ve televizyonlar birbirlerini tamamlar nitelikte olmuştur. Özel radyolar ve televizyonlar albüm tanıtımları için müzik şirketlerinin insanlara ulaşmakta kullandıkları en etkili iletişim aracı olmuştur. Radyolar ya da müzik kanallarında albüm tanıtımları yapan sanatçılar ile canlı bağlantılar müzik kadar sanatçı ile de karşılıklı iletişimi getirmiş ve bu durum sanatçıları daha da ulaşılabilir kılmıştır.

Geleneksel Medyadan Sosyal Medyaya Geçiş

Zamanın getirdiklerine bağlı olarak ilk karşılıklı iletişim örneklerini gördüğümüz geleneksel medyadan sosyal medyaya geçişle birlikte müzik kadar sanatçı da çok daha ön planda olmuştur.

İnternet ve hızla gelişen teknoloji ile bilgisayardan mobil cihazlara hızlı, ulaşılabilir ve tamamen kişinin kendi kontrolüne ve tercihine göre hareket etmesini sağlayan sosyal medya dönemi, müzikte de devrim niteliğinde değişiklikler getirmiştir.

müzik
Müzik sosyal medyada, her yerde…

Radyolar ve televizyonlar internet üzerinden yayınlar yapmaya başladı. Youtube, Fizy, Spotify gibi sosyal medyanın yeni araçları ile artık cd satışları yerini tıklanma ve indirme sayılarına bıraktı. Artık satış rakamları değil, tıklanma oranları başarı ölçen birimler haline geldi. Bunun yanında sanatçılar da hem özel yaşamlarını hem de çalışmalarını birebir kendi sosyal medya platformlarından hedef kitleleri ile paylaşma ve birebir iletişim kurma dönemine geçtiler.

İnstagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçları ile artık karşılıklı etkileşim dönemi başladı her alanda olduğu gibi müzikte de. Yani artık müziğiniz kadar, video klipleriniz kadar, hedef kitlenizle birebir kurduğunuz iletişim ve günlük yaşamdan iş yaşamına paylaştığınız her şey müzikte sanatçı açısından başarıyı etkileyen faktörler oldu.

Aynı zamanda geleneksel medya döneminde istek şarkı ya da kliplerle sevdiklerinize şarkı armağan etme dönemi yenine yeni çağda kendinize özel platformlarda istediğiniz şarkı ile kendinizi ifade etme özgürlüğü de tamamen size ait oldu 🙂

Sosyal Medya İle Müzikte Gelinen Son Nokta

Müzikte gelinen son noktada, digital çağa geçmeye başladığımız şu günlerde artık geleneksel medya dediğimiz bugünlerin temelini oluşturan radyo ve müzik kanalları artık geçmişte kalıyor.

Anında ulaşılabilirlik, istediğiniz an istediğiniz şarkıyı dinlemenin özgürlüğü, şarkı sözünden tutun da akorlara, sanatçıların iş ve özel yaşamlarına kadar her türlü bilgiyi bulabilmenin keyfi de biz müzik severler için sosyal medya çağının en önemli katkısı olsa gerek.

Hangi çağda olursak olalım değişmeyen tek gerçek müziğin her döneme ayak uydurarak kendine bir yer edinmesidir.  

0Shares