Yeme İçme Alışkanlığı Sosyal Medyayla Nasıl Değişti

Yeme İçme Alışkanlığı Sosyal Medyayla Nasıl Değişti

Mart 27, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

En temel ihtiyaçlarımız nelerdir? Diye bir soru sorsak, ilk akla gelenlerden birisi yeme içme olurdu. Peki günümüz dünyası için yeme içme sadece fiziksel açlığımızı karşılayan, karnımızı doyuran bir ihtiyaç mıdır?  

İnsanın davranış şekilleri çağa ve koşullara göre her zaman değişkenlik göstermiştir. İnternet ve teknoloji ile hayatımızın en önemli parçası haline gelen sosyal medya bu noktada da yeni davranış modelleri getirmiş ve hatta ihtiyaçların önem sırasını bile değiştirmiştir. Sosyal medya ile yeme içme konusunda neler olmuş hep beraber bir bakalım.

Fotoğraf Çekilmeden Yeme İçme Yok

Deniz kenarında şahane bir atmosferde kahvaltı yapacaksınız. Günün ilk öğünü ve açlık o an sizin için birinci sırada. Ama sabırla her şeyin masaya gelmesini bekliyorsunuz. Aman şuradan bir parça ekmek koparsam diyemiyorsunuz. Neden? Görüntü bozulur. Her şey dört dörtlük masaya gelmeli, açlığınız biraz daha sizi idare etmeli ki güzel bir sofra resmi paylaşılabilsin. Sonra hep birlikte çekilecek fotoğraflar var sırada, aman sofra bozulmadan en güzel haliyle birkaç poz da biz verelim. Tabii en güzelini bulana kadar bu süreç devam ediyor. Menemen biraz soğusa da olur, zaten çok sıcak yenmiyor 🙂 Paylaşım yapmak için en ideal açıdan çekilmiş fotoğraflarınız hazırsa artık yiyebilirsiniz.

Bir bardak çaydan, en afili kurulan sofralara, evlerden şık restoranlara kadar her şey önce fotoğraf haline getiriliyor, yeme içme artık ikinci adımda gerçekleşiyor. Öylesine öncelikli ihtiyaç haline gelmiş ki, sanki o anın fotoğrafını paylaşmazsak içtiğimiz çayın kahvenin bile tadı yok, bir şey eksik kalacak.

yeme içme, geleneksel medya
Sosyal medya ile değişen yeme içme alışkanlıklarımızda öncelik görselde…

Yeme içme alışkanlıklarındaki bu değişimin temel sebebi sosyal medya mıdır? Yoksa zaten insanın doğasında var olan bir ihtiyacın ön plana çıkmasına mı katkı sağlamıştır? Bunun için gelin geleneksel medya dönemine bakalım.

Geleneksel Medya Dönemi Yeme-İçme

Çocukluğumdan hatırladığım misafir yemek takımları vardı mesela. Tercihe göre 12 kişilik şık bir yemek takımı, bardağı, çatalı, kaşığı, bıçağıyla vitrinde durur, misafir zamanı çıkarılırdı. O zamanın yeme içme konusunda görsel medyası buydu evlerdeki 🙂

Gazetelerde ve dergilerde zamanla yer bulmaya başlayan şık yemek sofraları fikirleri farklı yemek tarifleri ile öncelikle sofralar giderek renklenmeye başladı. Yeme içme konusunda görsellik  televizyonlarda özellikle yemek yarışma programları ile bir anda çok daha önem kazandı.

Mesela supla altlıklar bu yarışmalarla o kadar gündeme geldi ki, markalardan tutun da en uygun fiyatlı züccaciye satan dükkânlara kadar, keçeden hasıra, camdan gümüşe her materyalden supla sektörü oluştu desek çok da abartmış olmayız. Tabii ki sadece bununla sınırlı değil. Şamdanlar, peçetelikler, dekoratif taşlar, masa süsleri ile görsel bir şölen yaratmak adına yepyeni bir sektör de oluşmaya başladı. Yemeklerin servisinde de yine görseli bol sunumlar ön plana çıktı. Televizyonlarda haftanın 5 günü yarışanlar dışında artık evlerde de misafirlere ve konu komşuya karşı bir yarış başladı.

Sosyal Medyada Yeme İçme Döneminde Konsept Çılgınlığı

Ve internet çağı geldi. Yani bilginin bize en hızlı bir şekilde ulaştığı çağ. Her an yanınızda ve sorduğunuz her sorunun cevabı ile karşınızda. Yemek tarifleri siteleri, dekoratif öneriler, pratik bilgiler derken sosyal medya artık bu hünerlerinizi istediğiniz her an paylaşma alanı oldu. Öncelikle geleneksel medyada yemek yarışmaları ile başlayan ve sofralara taşınan görsel şölen, sosyal medyada artık daha da çeşitlenerek;  kahve keyfi, çay keyfi, kahvaltı keyfi, yemek keyfi gibi alt başlıklara ayrıldı. Özellikle İnstagram gibi tamamen fotoğraf paylaşımına yönelik sosyal medyanın yeme içme üzerine katkısı çok büyük.

yeme içme, kahve, geleneksel medya,sunum,konsept
Yeme-içme sektöründe mekandan sunumlara kadar konsept giderek lezzetin önüne geçiyor.

Geleneksel medyadaki supla örneğindeki gibi sosyal medyada da kahve sunumlarını örnek verebiliriz. Evlerden kafelere artık kahve fincanıyla, yanındaki ikramıyla, tepsisiyle bir konsept olarak sunuluyor. Bu da tamamen kahve fincanlarına yönelik bir sektör oluşturdu diyebiliriz.

Sosyal medyada tasarım olarak üretilen ve satış yapılan pek çok kahve fincanı firması mevcut. İnsanların önceliği haline gelen her şey bir süre sonra ihtiyaç olarak bir pazar haline dönüşüyor. Sosyal medya çağında bu son derece hızlı ilerliyor.

Dünden bugüne yeme içmek alışkanlıklarımızda olan değişimleri örneklerle kısaca böyle anlatmaya çalıştık. Diğer yazılarımız için güncel yazılar kategorimize göz atmayı unutmayın. Bundan sonrasını da, hızla değişen dijital dünyanın içinde birlikte hem yaşayıp hem izleyip göreceğiz.

0Shares