Hygge Nedir? Hygge Felsefesi Nasıl Doğmuştur?

Hygge Nedir? Hygge Felsefesi Nasıl Doğmuştur?

Kasım 18, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Kısa günler ve sürekli kasvetli havanın insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri malum. Dünya üzerindeki en mutlu ülkeler içerisinde ilk sıralarda olan Danimarka’nın mutluluk sırrı Hygge 🙂 Evinde keyif yapmayı kim sevmez ki. Bunu Hygge felsefesi ile birleştirince değmeyin keyfinize. Havaların giderek soğuduğu ve günlerin kısalıp gecelerin uzamaya başladığı şu dönemde Hygge ile hayatınızı daha renkli hale getirmeye ne dersiniz? Peki Hygge nedir? Önce buradan başlayalım, sonra neler yapabileceğinizle devam edelim.

Ülkemizde de giderek popüler olan Hygge ismi itibariyle çok uzak bir kavram gibi gelse de aslında çok da yabancı olduğumuz bir şey değil. Soğuk ve uzun kış geceleri hepimiz için geçmek bilmez. 5 dedi mi kararan hava, bir türlü sabah olmayan geceler ve soğuktan bir an önce evlerimize gitme isteği… Nerde o yaz akşamlarının bahçelerde, balkonlarda, sahillerdeki gün batımı sefaları. Aslında Hygge’nin çıkış kaynağı bizim kültürümüzden çok da uzak değil. Geleneksel aile yapımızda konu komşu akraba kış akşamlarında sıcacık çay eşliğinde yapılan akşam sohbetleri giderek azalsa da çocukluğumuzdaki hatıralarda hala tazeliğini koruyan bir kültür. Hygge tam da bu noktada doğuyor. İskandinav ülkelerinin bitmek bilmez soğuk ve uzun kış gecelerinde Danimarkalıların keyifli vakit geçirmek için şömine başında özel ikramlar, sıcak içecekler ve mum ışığı eşliğinde yaptıkları aile toplantılarına koydukları isimdir Hygge.

Zamanla Danimarkalıların yaşam biçimi haline gelen, Türkçe olarak Hüga ya da Huggah gibi telaffuz edilen ve Danimarka diline özgü bir terim olan Hygge temelinde basit şeylerden mutlu olmak, her koşulu keyifli bir ana dönüştürmek felsefesinden oluşur. Rahatlık, huzur, dostluk, paylaşmak insan ruhuna iyi gelen kavramlardır. Hygge içerisinde tüm bu anlamları barındıran ve zor koşullarda dahi iyi hissedebilmek için yapılan oldukça keyifli ve eğlenceli bir eylemlere denir.

Hygge ile Keyifli Molalar Yaratın

Hygge ile keyifli molalar yaratın
Küçük detaylarda büyük mutluluklar…

Hygge felsefesini hayat mottolarınız arasına dahil ederek enerjinizi yüksek tutabilirsiniz.  Bazen tek başınıza evinizde konforlu bir dinlenme, bazen sevdiklerinizle geçireceğiniz vakitleri daha keyifli kılmak adına yapabileceğiniz ufak dokunuşlar yaşadığınız anın tadını çıkarmanızı sağlar. Hayatın içerisinde zorlayıcı ve mücadele edilmesi gereken onca şey varken, kısa molalar size enerji katacaktır.

İşe git, yorgun argın gel yemek ye, yat, uyu, sabah kalk… Ya da evde olanlar için sabah kalk, ev işleri, varsa çoluk çocuk, okul koşturmaca… Hayatın rutini olan her şey enerjimizi tüketir. Ama o rutinin içerisindeki bazı anları mutlu olmak adına değiştirebiliriz. Örneğin; en basit bir çay ya da kahve molasını kendinize özel hale getirebilirsiniz. Çok sevdiğiniz bir fincanla yanına koyacağınız bir parça çikolata ve camın önüne çektiğiniz koltuğunuzda sadece o ana odaklanın ve tadını çıkarın. Hygge için iyi bir başlangıç olabilir. Akşam yemeğinde sofraya koyacağınız bir çiçek bile ruhunuzda fark yaratır.

Mutlu olmak üzerine kurulu bu felsefeyi en sevdiğiniz şeylerle ve sevdiklerinizle birlikte uygulayın. Kış aylarında bizim gibi sıcak çikolata sevenlerdenseniz bir battaniye, en sevdiğiniz ev kıyafetleriniz ve güzel bir film ya da ilginizi çeken bir kitapla evinizde en rahat ettiğiniz köşede keyif yapın.

Hygge Felsefesini Hayatınızın Bir Parçası Yapın

Hygge felsefesini hayatınızın bir parçası yapın!
Kendinize sade ve huzurlu alanlar yaratın!

Hygge felsefesini hayatınızın bir parçası yapmak giderek daha çok mutlu olmaya odaklanmanızı sağlar. Onca sorunu, stresi, kaygıyı bununla mı çözeceğim diyenleriniz olabilir. Daha az kaygılı, daha az stresli ve sorunlarla başa çıkmada daha motive olacağınızı söyleyebilirim. Hygge nedir uyguladıkça benimser, ruhunuzu mutlu olacağınız anlarla beslerseniz karşılığını da kendinizi çok daha iyi hissederek alırsınız. Bu felsefeyi benimsemek için;

  • Düşünce yapısını detaylardan basit düşünmeye çevirin. Evde misafir ağırlayacağınızı düşünelim. Ne yapmalıyım, masa düzenim ne olmalı, yetiştirebilir miyim, kimi nereye otursa gibi detaylarda boğulmak ve misafirleriniz geldiğinde sadece servis yapıp koşturmakla geçen bir geceden keyif almak ne mümkün…
  • Misafirlerinizi zengin bir sofrayla değil zengin sohbetinizle ağırlayın. Basit düşünün! 10 çeşit yemek yerine lezzetine vararak yenilecek 3 çeşit yemek ve bol sohbet hem sizin hem misafirleriniz için daha keyifli olmaz mı? Önemli olan güçlü bağlar kurmanızdır. Bir araya gelmenin amacı da bu olmalıdır. Hygge’nin temel düşüncelerinden biri de bağ kurmaktır.
  • Evinizde ya da odanızda kendinizi rahat hissedeceğiniz bir alan oluşturmak en gergin anlarınızda size iyi gelecektir. Sade, göz yormayan ferah mümkünse az eşyalı bir alan oluşturun. Hatta sizi yoran eşyalardan kurtulun. Unutmayın eşyalar size hizmet etmeli, siz onlara değil 🙂
  • Anın farkında olun ve en zor anlarda dahi bunu en rahat nasıl atlatabilirim diye kafa yorun. Hygge felsefesinin çıkış noktasından faydalanın. Uzun ve soğuk kış gecelerinde bunalıp sıkılmak yerine nasıl daha keyifli hale getirebileceğinize odaklanmak gibi.
  • En sevdiğiniz eşyaları, mutlu anılarınızı çağrıştıran minik objeleri gözünüzün önünde bir yerlere yerleştirin. Hatta bu eşyalardan iş yerinizde masanıza da koyun. Gün içinde bunaldığınızda size evinizdeki huzuru hatırlatacak bir şeyler olsun.

Şimdi Hygge Zamanı

Şimdi Hygge Zamanı!
Güne iyi bir enerjiyle başlayın!
  • Hygge için nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız internette dekorasyon ve mobilya sitelerine dikkat edin. 
  • Hygge tarzı ile hazırlanan pek çok farklı konsepti görüp, bu tam benlik diyeceğiniz bir şeyler bulabilirsiniz.
  • İlham aldıklarınızı evinize adapte edip yaratıcılığınızı kullanarak önce kendiniz için konforlu bir alan oluşturun.
  • Sonra kendinizi en rahat hissettiğiniz sizi sıcak tutan ev kıyafetlerinizden seçim yapın.
  • Küçük atıştırmalıklar sıcak bir kahve ya da çay hatta belki bir kupa sıcacık çorba ile köşenize yerleşin.
  • Canınız ne istiyorsa ona odaklanın. İster kitap okuyun, ister mum ışığında dışarısını izleyin, gözlerinizi kapatıp müzik dinleyin. Ruhunuza iyi geleni en iyi siz bilirsiniz.

Hygge nedir ne değildir detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Son söz olarak, şuna da dikkat etmeyi unutmayın. Hygge bir sosyal medya konsepti değildir. Yani şahane bir atmosfer yaratırken bunu sosyal medyada paylaşmayın. Bırakın en özel konforunuz size kalsın. Herkese Hygge ile mutluluk dolu bir yaşam dileriz 🙂

Digital Yazarlar – İki Yol Arkadaşı

0Shares