Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Hakkında Bilgi

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Hakkında Bilgi

Nisan 10, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Artık dünya dijitalleşiyor. Eğitimden ticarete ve medyaya kadar her şey dijital bir platform haline geliyor. Her gün bir şeyler öğreniyoruz, alışveriş yapıyoruz, sosyal medyada arkadaşlarımızla likelaşıyoruz ya da fotoğraf atıyoruz. E haliyle teknolojinin git gide içimize girdiğini söylemek mümkün. Bu kadar geyikten sonra dijital pazarlama nedir diyerek sözlerime devam ediyorum.

Dijital pazarlama; bilgisayar, akıllı telefonlar ve dijital medya gibi platformlar aracılığıyla ürün ve hizmetlerin kullanıcıya sunulması, pazarlanmasıdır. Dijital pazarlama, teknolojinin gelişmesiyle birlikte paralel olarak gelişim gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. Ancak dijital pazarlamanın tam anlamıyla başlaması 1990 yılına yani internetin ortaya çıkmasına dayanıyor.

dijital pazarlama,

İnternetin doğuşundan sonra özellikle şirketler veritabanı pazarlaması gibi çevrimiçi alternatif yöntemlere yönelmeye başladı. Teknoloji zamanla ilerledikten sonra veritabanı pazarlamasının yerini eCRM yazılımı aldı. Bu yazılım sayesinde şirketler çevrimiçi müşteri verilerini daha fazla elde etti. Böylelikle kullanıcı deneyimi şirketler için önemli oldu. User experience yani kullanıcı deneyimi doğrultusunda 1994 yılında ilk tıklanabilir banner reklam ortaya çıktı ve internet üzerinde gezinen kullanıcılardan %44’ü bu reklama tıkladı.

2000’li yıllarda internet kullanıcısının artmasıyla birlikte müşteriler bir şirketin satış ve pazarlama departmanına yönelmek yerine internet üzerinden ürün aramaya ve satın almaya başladı. Tabii günümüzde çok sık kullandığımız Facebook, Instagram, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte dijital pazarlama daha da büyüdü ve insanlar teknolojiye daha da bağlandı.

online marketing

Günümüzde de gelişimini giderek sürdürmeye devam eden dijital pazarlama, markaların ürün ve hizmetlerini pazarlamasının yanı sıra firmaların 7/24 müşteri desteği sağlar. Markalar ve işletmeler sosyal medyadaki olumlu ve olumsuz etkileşimler doğrultusunda stratejiler belirler ve bu stratejiler doğrultusunda büyümeye devam eder. Böylelikle dijital pazarlamanın önemi oldukça büyüktür.

Dijital pazarlamayı tanımladıktan ve öneminden bahsettikten sonra dijital pazarlama kanallarına göz atalım.

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

Dijital pazarlama kanalları sayesinde üretici tüketiciye daha kolay ürün pazarlar ve değer yaratarak marka bilinirliğini öne çıkarır. Dijital pazarlama kanalları şunlardır:

Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Bir e-ticaret, blog ya da kurumsal bir web sitenizin olduğunu düşünün. Yeni kurulan bir işletme olarak dijital pazarlamada marka bilinirliği açısından önemli bir yer edinmek istiyorsunuz. Bunu SEM yani arama motoru pazarlaması ile sağlayabilirsiniz. Web sitenizi belli bir ücret karşılığında Google aramalarında üst sıralara taşıyarak web sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz. Burada aynı zamanda SEO dediğimiz arama motoru optimizasyonu da önemlidir. Yani güçlü bir site mimariniz ve içeriklerinizin yanında biraz da ücret öderseniz önemli bir konuma ulaşabilirsiniz.

dijital pazarlama nedir

Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal medyanın işletmeleri büyütmesindeki etkisi oldukça fazladır. Web sitenizde ziyaretçi trafiği oluşturmak ya da e-ticaret sitenizde sattığınız ürünleri duyurmak ve kullanıcıya yönelik ilgi çekici ve aksiyon yaratıcı reklamlarla ürünlerinizi pazarlamak istiyorsanız sosyal medya platformları hiç düşünmeden tercih etmeniz gereken stratejilerden bir tanesidir. Hiç web siteniz olmasa bile ürünlerinizi kolay bir şekilde pazarlayabilmeniz de mümkün.

Video Reklamcılığı: Günümüzde oldukça sık kullanılan bir pazarlama stratejisi. YouTube üzerinden çok sevdiğiniz videoları izlerken ya da şarkıları dinlerken aniden ortaya çıkan 5-10 saniyelik reklamlar video reklamcılığının bir ürünü. Video reklamcılığında markaların amacı videoyu izlerken ilgi çekici reklamlarla aniden dikkati üzerlerine çekmektir. Her ne kadar bu video reklamlar izleyiciye biraz antipatik gelse de kimi izleyici için cezbedici olabilir.

e posta pazarlama, email marketing

E-Posta Pazarlama: Sık kullanılan bir diğer pazarlama tekniği olduğu gibi maliyet olarak da oldukça ucuz bir yöntemdir. Bankalar, eğitim kurumları, e-ticaret siteleri ya da sosyal medya platformlarından çok sayıda üst üste gelen mailler insanları bunaltıcı etkiye sahip olabilir.

Dijital pazarlama kanalları akla gelmeyecek şekilde çoğaltılabilir. Ancak daha yaygın olan belli başlı kanallar bu şekildedir. Peki, nasıl dijital platformda satış ve pazarlama yapabiliriz, uygulamamız gereken stratejiler neler?

Dijital Pazarlamanın Stratejileri

dijital pazarlama stratejileri

Dijital pazarlama planlama ve pazarı anlama aşamalarından geçiyor. Planlama aşamasına değinecek olursak müşterinin ne istediğini anlayarak hareket etmek bu aşamanın temel ancak önemli bir aşaması oluyor. Bu doğrultuda bir işletme hangi sektörde olursa olsun rekabet içerisinde olduğundan rakip işletmelerin de dijital pazarlama stratejilerini iyi bir şekilde irdeleyerek nerede ve hangi konumda olduğunu irdelemesi gerekiyor.

dijital pazarlamada strateji

Çekici bir görünüş başarının kapısını açar. Bu görünüş web sitesinin düzgün olmasından tutun da etkili bir reklam politikasına kadar her şeyi kapsar. Bu adımlar aslında birbiriyle tamamen bağlantılı. Yani örneğin web siteniz her ne kadar iyi olursa olsun ya da siz satış ve pazarlama konusunda çok çok iyi olursanız olun etkili bir reklam yapamıyorsanız hem tüketiciye yeterince hitap edemiyorsunuz hem de tüketicinin ne istediğini anlamıyorsunuz demektir.

Aynı zamanda pazarlama ve reklam aşamasında iyi olup yavaş bir siteniz varsa kullanıcı direk sizi eler ve yeterince trafik çekemezsiniz. Dijital pazarlamada başarıyı elde etmek istiyorsanız yaptığınız her eylem kusursuz olmalı. Bu şekilde pazarlamada söz sahibi olabilmeniz mümkün.

Dijital çağ olarak bilinen 21.yüzyıl, her kavramı dijitalleştirmeye devam ediyor ve görünüşe bakılırsa geleneksel pazarlamanın giderek yozlaşmaya başladığı bu dönemde her işletmenin dijital platformda yer alması sebebiyle dijital pazarlama hızla ilerlemeye devam ediyor. Pazarlama konusunda her ne kadar arada bir yerde olsak da gün geçtikçe geleneksel pazarlama daha da yok olacak.

Gelecekte Dijital Pazarlama

Dijital pazarlamanın geleceğinden söz edecek olursak, günümüzde video içeriklerden oluşturulan kullanıcı odaklı ve etkileyici reklamlar gelecek yıllarda da popüler olmaya devam edecek. Markalar ve işletmeler her geçen zaman diliminde video içeriklerle öne çıkmak için bütçelerinin büyük bir kısmını reklama ayırmaya devam edecek. Tabii dijital pazarlama sürekli gelişmekte olan bir yöntem olduğu için bu değişime ayak uydurmak da önemli.

Video içerik demişken şunu da söyleyelim: Sosyal medya platformlarında canlı video özelliğinin bulunması markalar ve işletmelerin de yarıyor ve yaramaya devam edecek. Şöyle ki, ürün veya hizmet satışından tutun da demo eğitimlere kadar hemen hemen her şey sosyal medya platformlarındaki canlı yayınlarda tanıtılmaya devam edecek.

dijital pazarlamanın geleceğinde yapay zeka

Yapay zeka da bu işten nasibini alacak tabii ki. Dijital dünyanın gerektirdiği yeni nesil teknolojilerin ürünü yapay zeka zaman geçtikçe daha da gelişecek ve chatbot kullanımıyla dijital pazarlama daha da cazip hale gelecek. Herhangi bir ürün satın alındığında chatbotlar devreye girerek müşterilere ürün hakkında anket yapabilecek ve markalar tarafından müşteri deneyimi sağlanmış olacak. Aslında şimdiki zamanda bile chatbotlar müşteriler tarafından benimsenmeye başladı. İleriki zamanlarda da chatbotlar ile müşteriler arasında sanal ilişkiler devam edecek. Yani kısacası chatbotlar sanal arkadaşlarımız olacak. Chatbotlar ile ilgili detaylı bilgi için Chatbotlar sanal arkadaşımız mı olacak yazımızı okuyabilirsiniz.

Bunların yanı sıra e-posta pazarlamasının da tarihe karışacağı söyleniyor. Müşterilere çok sayıda mail göndermek yerine markalar artık mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapacak. Ancak henüz daha tam aktif edilmiş değil. Mesajlaşma uygulamalarının bir diğer faydası da para gönderme ile ilgili olacak. We Chat Pay gibi uygulamalar çevrimiçi ödeme yapma konusunda EFT veya havalenin yerini alacak.

sesli alışveriş

Akıllı telefonlarımızda kullandığımız Siri, Google veya Alexa gibi sanal asistanlar artık alışverişte de yer almaya başlayacak. Böylelikle sesli alışveriş dönemine resmen girmiş olacağız. Markalar sesli asistanları müşterilerle etkileşim kurarken o anki müşteri tutumuna göre strateji geliştirebilecek. Böylelikle daha hızlı kullanıcı deneyimi elde edilmiş olacak. Sesli alışveriş ile ilgili detaylı bilgi için Sesli Alışveriş Çağına Hoşgeldiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Uzun lafın kısası artık her şey insan hayatını daha da kolaylaştırır hale getirecek. Dijital pazarlama daha da üstünlük kuracak. Dijital pazarlama nedir, nasıl bir strateji oluşturmak gerekir her şeyi enine boyuna okuduğunuz bir yazının daha sonuna geldik. Sevgiyle kalın.  

0Shares