Görüntülü Konuşma Uygulamaları

Görüntülü Konuşma Uygulamaları

Nisan 21, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

İçinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte dijital platforma yönelim oldukça arttı. Salgının artması sebebiyle sevdiklerimizden uzakta kalmak zorunda kaldık. Bu süreçte normal yaşamdan daha fazla görüntülü konuşma uygulamaları kullanır hale geldik. Yüz yüze sohbetin yerini tutmasa da en azından sevdiklerimizin iyi olduğunu görebilmek ve bu süreçte birbirimize destek olmak için kurtarıcımız bu uygulamalardır.

görüntülü konuşma

Görüntülü konuşmanın tarihi geçmişine doğru şöyle bir uzandığımızda dünyada ilk görüntülü konuşma şimdiki AT&T operatörünün 1964 yılında icat ettiği teknolojiyle ortaya çıktığını söylemek mümkün. 20 Nisan 1964 tarihinde ilk defa New York’taki Dünya Fuarı’nda tanıtılan bu teknoloji sadece kamera ve ekrandan ibaretti. Bir kulübenin içerisine kurulan sistem aracılığıyla fuara gelen ziyaretçiler Disneyland’deki bir çalışan ile 15 dakika süreyle görüntülü konuşmuştu. Bu sistem saniyede 30 kare aktarım yaptığından ziyaretçilerin kamera karşısında hareketsiz bir şekilde konuşması gerekiyordu.

Türkiye’de ilk görüntülü konuşma 3G teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte gerçekleştirildi ve yıllar geçtikçe insanlar arasında popüler olmaya başladı. Peki görüntülü konuşmak için hangi uygulamaları kullanıyoruz ona göz atalım.

Sosyal Yaşamda Görüntülü Konuşma Uygulamaları

Sosyal yaşamda görüntülü konuşma uygulamaları sayesinde bulunduğunuz yerden binlerce kilometre uzaktaki kişilerle görüşebilmeniz mümkün. İşte en iyi görüntülü konuşma programları :

Whatsapp

whatsapp görüntülü konuşma uygulaması

Günümüzde yediden yetmişe herkesin kullandığı mesajlaşma uygulaması Whatsapp, sosyal yaşamda görüntülü konuşma uygulamaları arasında tercih edilen uygulamalardan bir tanesi. Yakın geçmişte Facebook’un bünyesine geçen Whatsapp ile toplu görüntülü konuşma maksimum 4 kişiyle yapılabilirken 256 kişi ise aynı anda mesajlaşabiliyor.

Viber

Hem akıllı telefonlarda hem de bilgisayardan görüntülü konuşma yapılabilen Viber, Whatsapp’tan sonra tercih edilen en iyi görüntülü konuşma uygulamaları arasında yer alıyor. Ücretsiz olarak yararlanabilmenizin yanı sıra basit arayüzüyle zorlanmadan kullanabildiğiniz Viber sayesinde görüntülü konuşmanın yanı sıra sadece mesajlaşmanız da mümkün.

Facebook Messenger

facebook messenger

Facebook’ta ekli olan tüm kişilerle bağlantı kurulabilen bir program. Görüntü ve ses kalitesinin yüksek olması tüm dünyada kesintisiz video görüşmesi yapmaya olanak sağlıyor.

Facetime

Facetime, Apple’ın iOS sürümündeki cihazlarında yer alan görüntülü sohbet uygulamasıdır. Apple cihazlarına sahip kullanıcılar tarafından kullanılan bu programda görüntülü konuşmak için maksimum 32 kişi aynı anda telekonferans gerçekleştirebiliyor.

Line

Ücretsiz mesajlaşma ve arama yapılabilen Line, 2011 yılında Japonya’da geliştirilen bir program. Akıllı telefonlardan kullanılabildiği gibi aynı zamanda yüksek kalitede bilgisayardan görüntülü konuşma ve mesajlaşma yapılabiliyor.

WeChat

Android’den iOS ve Windows’a kadar tüm platformlarda kullanılabilen WeChat, görüntülü görüşmenin yanı sıra sesli görüşme ve mesajlaşma imkanı tanıyor. Grup görüntülü konuşma uygulamaları arasında WeChat, maksimum 9 kişinin aynı anda konuşmasına izin veriyor.

Sosyal yaşamda görüntülü konuşma uygulamaları en popüler olanlarıyla bu şekilde. Dünyaca zorlu bir sınavdan geçtiğimiz bu dönemde iş hayatı da evden çalışma modeline geçti ve toplantılar online platformlarda yapılmaya başlandı. İş hayatında hangi uygulamalardan yararlanabiliyoruz, o da yazının devamında.

İş Hayatında Görüntülü Konuşma Uygulamaları

video konferans, görüntülü konuşma uygulamaları

Koronavirüs sebebiyle olumsuz bir şekilde etkilenen iş hayatının aksamaya başlaması üzerine birçok şirket görüntülü konuşma uygulamaları üzerine yoğunlaşmış durumda. Biz de görüntülü konuşma uygulamaları üzerine blog yazısı oluştururken işverenleri de unutmayarak yararlanabilecekleri toplu görüntülü konuşma uygulamalarını sıraladık.

Zoom

Yakın zaman diliminde ortaya çıkmış olan Zoom, performans olarak iyi ve yeni duyulması sebebiyle az oranda bir kullanım var. Aynı zamanda güvenlik açığının olduğu söylenilen Zoom’un akıbeti ne olacak henüz belli olan bir şey yok.

Skype

skype


Online iş toplantılarından mülakatlara kadar iş yaşamında Skype görüntülü konuşma programları içerisinde çokça tercih edilen bir programdır. Skype’da ise maksimum 50 kişi görüntülü konuşabiliyor. Skype ile hem telefondan hem de bilgisayardan görüntülü konuşma mümkün.

Google Duo

Google Duo, 2016 yılında ortaya çıkan görüntülü konuşma programıdır. Maksimum 8 kişinin görüntülü konuşmasına izin veren bu programda kullanıcı, gelen aramadan önce canlı video akışını önizleyebiliyor. Google’ın programı olmasına rağmen Duo, Android cihazlarının yanı sıra iOS işletim sistemine sahip cihazlarda da kullanılabiliyor.

google duo

Duo görüntülü konuşma internet gerekli mi dediğimizde internet olmadan programın kullanılması mümkün değil ve programın dakika başına 8 MB internet harcadığını söylemek mümkün. Aynı zamanda Google Duo görüntülü konuşma ücretli mi diye soranlar olabilir. Google’ın sunduğu bu hizmet kesinlikle ücretli değildir.

Google Hangouts

Google’a ait bir diğer görüntülü konuşma uygulaması da Hangouts. Masaüstü ve telefon uygulaması bulunan Google Hangouts ile de hem masaüstünden hem de bilgisayardan görüntülü konuşma yapabilirsiniz. Ancak Hangouts toplu görüntülü görüşme maksimum 10 kişi ile yapılabiliyor.

Free Conference Call

Yurtdışı görüntülü konuşma uygulamalarında tercih edilen uygulamalardan bir tanesi olan Free Conference Call henüz ülkemizde tam olarak yaygın hale gelmiş değil. Ücretsiz olmasının yanı sıra iş toplantıları HD kalitede yapılabiliyor. Free Conference Call, aynı anda 1000 kişinin sorunsuz bir şekilde görüntülü konuşmasına fırsat tanıyor.

İş hayatında kullanılan görüntülü konuşma uygulamaları bu şekilde. Şartların evden çalışmayı gerektirdiği şu zaman zarfında iş hayatında kullanılan görüntülü konuşma programları bu dönemin en verimli ve maliyetsiz bir şekilde geçmesinin yanı sıra online toplantıları da keyifli hale getiriyor.

Online Toplantı Nasıl Yapılır?

Online platform genel olarak istediğiniz yerde ve zamanda istediğiniz her işi yapma imkanı sunuyor. Uluslararası ortaklı çalışan şirketlerin sıkça kullandığı online toplantı modeli ile iş akışı çok daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor.

online toplantı

Video konferans sistemi ile belirlenen saatte bilgisayar, tablet ya da telefonlarının başında hazır bulunan katılımcılar yukarıdaki programlar ya da benzerleri aracılığı ile eşzamanlı olarak bir araya geliyor.
Online toplantı esnasında katılımcılar sadece konuşma yoluyla iletişim kurmuyor. Yani burada sadece görüntülü bir konuşmanın ötesinde belgeler ve dökümanlar da tüm katılımcılara iletilebiliyor. Hatta online sunumlar bile gerçekleştirilebiliyor.

Yaşadığımız süreç çalışma hayatınındaki işleyişin aksamaması adına çalışanların evden katılım gösterdiği online çalışma sisteminin yanı sıra online toplantı ile verimli sonuçlar almak mümkündür. Sadece kriz anlarında değil normal süreçte dahi online toplantı modelinin pek çok avantajı vardır.

Online Toplantı Sisteminin Avantajları

Tıpkı online eğitim sistemi gibi online toplantı modelinin de mekandan bağımsız olması sağladığı en öne çıkan avantajlarındandır. Katılımcılar için toplantı mekanına yetişmek gibi bir durum söz konusu olmadığından bu konuda stres yaşanmaz.

Bir mekana bağlı toplantının maddi olarak da maliyeti şirketler için daha fazladır. Oysa ki online toplantı sistemi için ekstra bütçeler oluşturmanız gerekmez.

online toplantı sistemi

Toplantının kaydedilebilir olması herhangi bir sebeple katılım gösteremeyen kişilerin toplantı kayıtlarını daha sonra izleyerek konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.

Aynı şekilde online toplantı modelinde kayıt ve arşiv oluşturabilme avantajı yönetim kadrosunun bu kayıtları daha sonra değerlendirebilmesi iş akışında yön çizebilmesi gibi bir kolaylık sağlar.

Görüntülü konuşma uygulamaları ve buna bağlı gelişen online toplantı modeli ile Gerek sosyal hayatımızda gerek iş hayatında, iletişim anlamında pek çok kolaylık da beraberinde gelmiştir.

0Shares