Pandemi Sürecinde Yaşam Sokakta mı? Evde mi?

Pandemi Sürecinde Yaşam Sokakta mı? Evde mi?

Haziran 18, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Dünya üzerinde dalgalı bir şekilde salgının etkileri sürüyor. Hepimizin hayatının değişen tek bir gerçeği var. O da pandemi sürecinde yaşam. Artık yaşam şeklimiz kontrollü sosyal hayat. Evlerimizde geçirdiğimiz uzun sürecin ardından sürekli evde olmanın dezavantajları da göz önüne alınarak çizilen bu yeni yaşam modeli bizi pandemiden korumaya yetecek mi?

Bir yandan dünya üzerinde serbest yaşama geçişlerin sonrası yeniden vaka sayılarının yükselmesini kaygı ile izlerken ülkemizde de maskeli ve sosyal mesafeli bir yaşam modeli uygulanmaya çalışıyor. Ancak son günlerde vaka sayılarında artış olması pandeminin halen devam eden etkileri olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Bu durumda sokakta mı olmalıyız yoksa evde mi? Her iki yaşam şeklinin avantaj ve dezavantajlarına şöyle bir bakalım. Yazının sonunda cevaplarınızı yorum bölümüne bırakabilirsiniz:)

pandemi nedir, pandemi sürecinde yaşam

Öncelikle pandemi kısaca nedir? Ondan bahsedelim. Pandemiyi basit bir grip salgını gibi düşünemeyiz. Bir salgın hastalığın pandemi sayılabilmesi için dünya yüzeyinde bir kıta ya da daha geniş alanda yayılabilmesi gerekir. Covid19 tam da bu tanıma uyan aynı zamanda ölümcül veya hasar bırakıcı etkileri olabilen tehlikeli bir virüstür. Hala dünya üzerinde etkisini sürdüren pandemi sürecinde tehlikeden ne kadar uzak durursak o kadar kısa sürede bu salgını geride bırakabiliriz.

Pandemi Sürecinde Yaşam Dışarıda Güvenli mi?

Kısaca pandemi nedir, tanımladık. Elbette her virüsünde kendine göre bir karakteri var. Covid-19 hala deneyimlenen ve bu deneyimlere bağlı olarak bir yandan da çözümlenmeye çalışan bir virüs. Belirti vermeden sadece taşıyıcı olabilen insanların da olması neyden nasıl uzak durmamız gerektiği konusunda belirsizlik yaratan en önemli faktörlerden. Bırakın başkasından tedirgin olmayı insan kendinden bile emin olamıyor.

Yani dışarıda ön göremeyeceğimiz bir tehlike var. Sadece kendimiz için de değil, sevdiklerimiz ve hiç tanımadığımız insanlar için bile tehlike olabiliriz. Aynı şekilde sapasağlam sağlıklı olarak karşımızda duran bir sevdiğimiz de bizim için bir tehdit oluşturabilir.

sosyal mesafe

Dışarı çıkarken aslında risk alıp çıkıyoruz. Çünkü virüs her yerde olabilir. Yeni sosyal hayat için konulan en birçok kural var. Birey olarak maske, sosyal mesafe ve özellikle el hijyeni çok önemli. Bunlara uymak bizi virüsten koruyabilir. Ama tek başına yeterli değil.

Bir fincan çay içmek veya dışarıda yemek yemek istediniz. Evde uygulanan hijyen kurallarının dışarıdaki her tür sosyal ortamda da uygulanması da çok önemli. Bu kuralları koymak kadar denetlemek ve uygulanmasını sağlamak da.

O yüzden dışarıda olmanın güvenli hale gelebilmesi için bireyden yetkililere kadar her aşamada ortak bilinçle hareket etmek ve kurallara uymak gerekli. Pandemiye karşı kurallı yaşamda oyunu ne kadar kurallarına göre oynarsak kazanma şansımız da o kadar artar. Peki bunca riski ne için göze alıyoruz? Evde yaşam devam etse ne olur?

Pandemi Sürecinde Evde Yaşam Nereye Kadar?

Dünya genelinde ikinci hatta üçüncü dalganın da olabileceği, sona ermesiyle ilgili aylar hatta belki 2 yıla kadar uzanabilecek bir süreçten bahsedilen korona salgınını tüm bu süreçte evde geçirmek ne kadar mümkün olabilir? İşin bireyden topluma, ülkelerden tüm dünyaya kadar ekonomik boyutunun yanı sıra üretimin durağanlaşmasına bağlı olarak temel ihtiyaçlar da bile kıtlık yaşanabilir.

pandemi, pandemi süreci, koronavirüs

Fiziken ve psikolojik açıdan tamamen iyi durumda olan bireyler bile bu kez farklı sebeplerden ötürü hastalanabilir. Hali hazırda hastalık ve tedavi süreçleri olan kişiler için ise koronavirüsten korunalım derken başka sebepler hayatlarını riske atabilir.

Kısa vadede evde yaşam formülü korunma içim çözüm olsa da bunu uzun bir süreç olarak düşündüğümüzde kıtlık, açlık, farklı fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarını da iyi analiz etmek gerek. Ön görülebilen ve görülemeyen pek çok sonuç çıkabilir.

Çok kısa bir dostumun başına gelenden bahsedeyim. Evde geçen süreçte arabasını 1 ay apartmanın kapalı otoparkında bırakmış. 1 ay sonunda arabasını açtığında farelerin bazı eşyalarını yediğini görmüş. Düşünsem aklıma gelmeyecek bir örnek olduğu için bahsetmek istedim. Bu sürecin 6 ay sürdüğünü düşünün. Yaşamın durduğunu, beklenmedik nelerle karşılaşabileceğimizi…

Evde kaldığımız dönemde marketlere akın edip ev stoklarımızı yapabildik. Bazı şeyleri zaman zaman bu süreçte dahi bulmakta zorlandık. Üretimin durduğu bir dünyada tüketecek bir şey de bir süre sonra kalmaz.

Uzun süreli ev yaşamı da tek başına bu virüs için çözüm değil. Virüsten kaçarken bizi bekleyen bambaşka sorunlarla olabilir. O halde ne yapmalıyız?

Pandemi Sürecinde Hayat Nasıl Olmalı?

Bu konuda yapılması gereken evde ve dışarıda yaşam arasında bir denge kurabilmek. Peki bu dengeyi nasıl kuracağız? İlk altın kural farkındalık. Covid19 pandemisi sadece ülkemize özgü değil. Bizden önce başlayan ülkeler aslında önümüzdeki en güzel örnek. Neler yaptılar ve ne sonuçlarla karşılaştılar? Aynı hataları yaparsak bizim için de farklı bir sonuç yok.

pandemi sürecinde yaşam

Çok basit bir örnek. Trafikte kontrollü kavşak noktaları vardır. Tüm araçlar yavaşlayıp en müsait olana yol verdiği sürece trafik akışı bozulmadan kaza riski minimuma inerek sorunsuz bir geçiş sağlanabilir. Ancak herkes aynı anda geçmek isterse hem kazalar meydana gelir; hem de trafik daha da çok sıkışır ve çabuk geçmek isterken olduğunuz yerde kalabilirsiniz.

Pandemi sürecinde yaşam tam da buna benziyor. Ne kadar kontrollü olursak o kadar sorunsuz yaşarız. O halde;

  • Bu dönemde kendi kısıtlamalarımızı kendimiz koyalım. Örneğin her gün değil, çok bunaldığımızda dışarı çıkalım.
  • Dışarıda sadece bizim maske takmamız ve sosyal mesafeyi korumamız yeterli değil. Bu kurallara uymayanları da güzellikle uyarabiliriz.
  • Bireysel değil, toplumsal ve hatta bir dünya insanı olarak hareket edelim. Çünkü dünya sadece bizim etrafımızda dönmediğini bu salgınla acı bir şekilde bize anlatıyor.
pandemi, virüs, koronavirüs
  • Kaç gündür dışarıdayım bir şey olmuyor deyip kuralları gevşetmeyelim. Unutmayın ki bir taşıyıcı olup olmadığınızı bilemezsiniz. Tek seferde hasta olmayabilirsiniz. Yani hasta olmadığınız olmayacağınız anlamına gelmez.
  • Hala üstün bir savaş veren sağlık çalışanlarını ve pandemi dönemindeki kriz durumlarında diğer çalışmak zorunda olanları unutmayalım.
  • Gittiğimiz yerlerdeki hijyen kurallarına ne kadar uyulduğundan emin olalım. Bu bir restoran da olabilir, bir güzellik merkezi de.
  • Sevdiklerimize bu dönemde verdiğimiz değeri göstermenin yolu yakın temastan kaçınarak onları korumak.

Pandemi sürecinde yaşam için bence aklımızdan çıkmaması gereken en önemli şey. “Birimizin sağlığı hepimizin sağlığı”. Birlikte sağlıklı günlerde buluşmak ümidiyle.

0Shares