Dünyanın İlk Ultrason Ameliyatı Nasıl Yapıldı?

Dünyanın İlk Ultrason Ameliyatı Nasıl Yapıldı?

Aralık 9, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Veri akışının diğer nesillere göre hızlı olduğu yeni nesil ağ teknolojisi sağlık sektörüne de el atıyor. Dünyadaki tüm teknoloji devleri 5g teknolojisi üzerine hummalı bir çalışma yürütüyor. 2020 yılı itibariyle 5g teknolojisinin dünyada hızlı bir şekilde yayılması beklenirken Çin’deki Şangay Xuhui Bölge Merkez Hastanesi’nde 5G ağ üzerinden bir hayvana dünyanın ilk ultrason ameliyatı, hastaneye 30 km uzaklıktaki Şangay Uluslararası Tıp Merkezi’nden robotik kolların kontrolü ile gerçekleştirildi. Robotik kolların müdahalesinde uzaktan bağlantıda sadece 0,1 saniyelik bir gecikme yaşandı.

Dünyanın İlk Ultrason Ameliyatı Nasıl Gerçekleşti?

Ameliyatın yapılmasında kullanılan cerrahi ekipmanların B tipi ultrason rehberliğinde uzaktan kontrolü bilgisayarlar ile sağlandı. Bilgisayar, bu ameliyatta hasta vücudunda yer alan hasta tümörlerin veya lezyonların dokusunu tahribata uğratmak için hasta vücuduna yüksek yoğunluklu ve odaklanmış ultrason darbeleri gönderiyor. Ayrıca bu cerrahi işlem, hasta vücudunda ağrısız ve kesiksiz olarak yapılıyor. Böylelikle hiçbir anestezi uygulamasına da gerek kalmıyor. Ameliyat sonrasında ise organlar ve dokular bozulmadığından hasta çok hızlı bir şekilde iyileşebiliyor.

İlk Ultrason Ameliyatının 5G Teknolojisi Haricinde Yapılması Mümkün Değil

Dünyada ilk defa yapılmasına rağmen bu operasyon 5G teknolojisi haricinde yapılması mümkün olmuyor. Verilerin bir ağ üzerinden kablolu veya kablosuz şekilde aygıta gönderilmesi sonucunda bir takım gecikmeler yaşanabilir. Bu gecikmelerin olması robotik kollara gönderilecek komutların da gecikmesini sağlar. 5G’de gecikme hızı 0,1 saniye olmasından dolayı ameliyatın bu süre gecikmeyle yapılması yapılacak olan pek çok hatanın önüne geçmesini sağladı.

Eğer 4G teknolojisi ile bu ameliyat gerçekleştirilmiş olsaydı, hem komutlar geç gidecek hem de ameliyat sırasında hasta vücudunu hareket ettirmeye çalışsa dahi hatalar oluşacak ve bu hatalara müdahale etmek oldukça zor olacaktı. Böylelikle bu hatalar ciddi sonuçlar meydana getirecekti.

Ameliyatı gerçekleştiren Şangay Xuhui Bölge Merkez Hastanesi Görüntüleme ve Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Xu Yonghua, “5G teknolojisi olmadan önceki zamanlarda hastaların yanında olmak mecburiyetindeydim ve operasyonları gerçekleştirirken hastaların verdiği yanıtları yakından takip ediyordum. Ancak 5G teknolojisiyle bundan sonra operasyonları hastalardan yüzlerce kilometre uzakta sorunsuz bir şekilde yapabilirim” dedi. Açıklamalarına devam eden Yonghua, “Ameliyatımızda mutlak bir hassasiyete ihtiyacımız var ve bu hassasiyet sayesinde normal doku ve organlara zarar vermekten kaçınıyoruz” şeklinde açıklamasını sonlandırdı. Ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi çok ses getiren bir çalışma olup tarihe geçti. Bu konu üzerine detaylı çalışmalar yapan araştırmacılar da gecikme süresinin olası ani müdahaleler bakımından da oldukça iyi bir seviyede olduğunu belirtti.

Dünyadaki ilk ameliyatın 5G teknolojisiyle bir hayvan üzerinde yapılmış olması büyük bir çalışma olsa da insanlar üzerinde uygulanması biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. İnsanlar üzerine adapte edilmesi için yapılacak olan çalışmalarda 5G teknolojili bu cihazların birçok aşamadan geçmesi gerekiyor.

5G Teknolojisi Nedir?

5G teknolojisi, ultrason ameliyatı, sağlık,tıp,yenilik
5G teknolojisi sağlıktan teknolojiye kadar her alanda yer alacak…

5G, aslında şu an telefonlarımızda kullandığımız 4G ve 4,5G mobil hücresel ağlarının geliştirilmesi sonucunda ortaya çıkan 5. nesil teknolojiyi ifade ediyor.

1970 yıllarından beri sürekli hücresel ağlar üzerine birçok çalışmalar yapılıyor ve teknolojinin dur durak bilmeyen gelişmesiyle birlikte bu çalışmalar da farklı bir boyut kazanıyor. Yanımızdan bir an olsun eksik etmediğimiz akıllı telefonlar da gelişen teknolojideki yeni nesil alt yapıya adapte olacak şekilde geliştiriliyor. 5G’nin hızı hakkında şu an net bir bilgi verilmese de bulunulan konumdan kullanılan servis operatörüne değişiklik gösterecek. Fakat şunu söylemek gerek: 5G Teknolojisi, eski ve şu anki nesillere göre çok çok daha hızlı olacak.

Qualcom firması 5G teknolojisi üzerine sürekli test yapan firmalardan bir tanesi. Yaptığı testler sonucunda elde ettiği verilere göre yeni nesil teknoloji ile saniyede 4,5 gigabit hıza ulaşılmış. Bu da kullandığımız 4G teknolojisinden 20 kat daha hızlı olması demek oluyor. 5G teknolojisi ile HD formatında izlemek istediğiniz filmleri ya da yüksek kalitedeki en sevdiğiniz oyunları sadece 15 saniyede indirebileceksiniz. Ve bu indirme işlemi ortalama hızın saniyede 1,4 gigabit olduğu durumda geçerli. Eğer bu değerin çok çok üstüne çıkarsanız, 100 kat daha seri bir bağlantı hızına sahip olacaksınız ve filmleri indirmenize gerek kalmadan sadece “oynat” tuşuna basarak filmi izlemeye başlayacaksınız.

Sanal ve arttırılmış gerçekliğin ön planda olacağı 5G Teknolojisi, trafikteki otomobillerden akıllı cihazlara kadar her şeyin saniyeler mertebesinde birbiriyle etkileşimli bir şekilde çalışmasını sağlayacak. Kısacası her şey daha akıllı olacak.

5G Teknolojisi ne demek?

5G teknolojisi, 5. nesil teknoloji ağıdır. 5G Teknolojisi 3G, 4G, 4,5G gibi diğer mobil hücresel ağlarından çok çok daha hızlıdır.

Yeni nesil bu teknoloji ne kadar hızlı?

Qualcom’un yapmış olduğu testlerin sonucunda elde edilen veriye göre saniyede 4,5 gigabit bir hız söz konusu. Yani şu anki 4G teknolojisinden 20 kat daha hızlı bir veri akışı var.

Dünyanın ilk ultrason ameliyatı nerede, nasıl ve kim tarafından gerçekleştirildi?

Dünyanın ilk ultrason ameliyatı, 5G teknolojisi sayesinde Çin’deki Şangay Xuhui Bölge Merkez Hastanesi’nde bir hayvana yapılmıştır. Bu hastaneye 30 km uzaklıkta yer alan Şangay Uluslararası Tıp Merkezi’nde Xu Yongha tarafından robotik kolların kontrolü ile gerçekleştirilmiştir. Bağlantı gecikme süresi 0,1 saniyedir.

1Shares