Yapay Zeka Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Yapay Zeka Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Mart 12, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Akıllı telefonlarımıza neden “akıllı” dendiğini düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı elbette kuşkusuz “Yapay Zeka” olacaktır. Yapay zeka, bir çeşit bilgisayar bilimidir. Makineler, araçlar, programlar insanlar tarafından gelen komutu alır, tıpkı insanlar gibi düşünür, değerlendirir, sonuca ulaştırır ve bu komuta cevap verir. Yapay zeka, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüzden ziyade artık tamamen hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. En çarpıcı örneklerden biri yapay zeka parfüm üretiminde kullanılıyor. Hatta parfümü bizzat kendisi üretiyor. Biz de digital yazarlar olarak güncel yazılar içerisinde yapay zekanın temeliyle ilgili bir blog yazısıyla sizlerleyiz.

Yapay zekanın amacı bir insan gibi hareket edebilmek ve tepki vermek yani bir insanı taklit etmektir. Yapay zekayı ilk defa 1955 yılında John McCarthy ortaya çıkarmıştır.

yapay zeka
Yapay zeka artık hayatımızın bir parçası.

Yapay Zeka Nasıl Oluşturulur?

Yapay zeka, bilgisayar bilimcileri tarafından hangi alanda kullanılmak istenildiğine göre belirlenir, daha sonra belirlenen alana göre araştırmalar ve kodlama çalışmaları sonucunda oluşturulur. Oluşturulurken faydalanılan birçok basamaklar vardır. Bu basamaklar :

  • Bilgi
  • Nedenlendirme
  • Sorun Çözme
  • Algılama
  • Öğrenme
  • Planlama

şeklindedir. Yapay zeka bunlardan en az ikisine cevap verebilecek kapasitede olmalıdır. Eğer birine sahip olursa pek faydalı olamaz. Örneğin, nedenini bilmediği bir şeyin sonucunu da bilemez ya da bilgi yoksa öğreneceği bir şey de olmaz.

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Yapay zekanın kullanım alanları için artık günümüzde şu ya da bu alan diye ayırmak çok da doğru değil. Çünkü sağlıktan en basit alışverişe, iş hayatından sosyal yaşama, tarımdan sanayiye her yerde yapay zeka örnekleri görebiliyoruz. Şimdi gelin şu an için en öne çıkanları birlikte inceleyelin.

Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlarımıza akıllı denmesinin nedeni olarak yapay zekayı gösterdik. Çünkü günümüzde cebimizden hiç düşmeyen bu telefonların sahip olduğu özelliklerden biri telefonunuzun güvenliğini sağlayan yüz tanıma sistemidir. Öncelikle yüzünüzü telefonunuzun kamerasıyla tanıtırsınız, telefonunuz yüzünüzü algılar  ve hafızasında tutar. Telefonunuza yüzünüzü gösterdiğinizde ise telefonunuzun tuş kilidi açılır ve telefonunuzu kullanırsınız. Eğer İOS sistemine sahip bir telefonunuz varsa “Hey Siri” , Android sistemine sahip bir telefonunuz varsa “OK Google” sesli asistanlarınıza dilediğiniz komutu verebilir ya da ondan bilgi alabilirsiniz. Örneğin, sesli asistanınıza bugün hava nasıl diye sorduğunuzda size havanın durumuyla ilgili gerekli bilgileri toplayıp önünüze sunacaktır ya da Ahmet’i ara dediğinizde telefon rehberinizde “Ahmet” olarak kayıtlı kişiyi bulup arayacak ve size kolaylık sağlayacaktır. Bu durum yakın zamanda alışverişe de entegre edilerek telefonlarımızdan sesli alışveriş çağına geçmemiz an meselesi diyebiliriz.

Yapay Zeka ve Otomobiller

Günümüzde de yavaş yavaş otomobillerde yapay zekanın da var olduğunu görebiliriz. Otomobillerde kullanılan son teknolojiler yapay zekadan epey faydalanıyor. Örneğin şerit takip sistemine sahip bir otomobil , sizin farkında olmadan şeritten çıkmanız halinde doğrudan müdahale eder ve sizi tekrar şeride sokar. Volvo’nun yarı otonom araçlarında ise siz öndeki araçla takip mesafenizi ayarlıyorsunuz ve gerisini otomobile bırakıyorsunuz. Yapmanız gereken sadece aralıklarla direksiyonu hafifçe oynatarak otomobile ben burdayım diyorsunuz. Ayrıca sizin yerinize şeridi algılayarak saatte 200 km ye kadar otomobili yönlendiriyor.

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı ev sistemleri ile pek çok şeyi yapabilmek mümkün. Evinizden aceleyle çıkarken ocağı açık unuttuğunuzda otomatik olarak kapatabiliyorsunuz. Sabahları evinize güneş girmesi için perdelerinizi otomatik olarak açabiliyor, akşamları ise kapatabiliyorsunuz. Ayrıca evinizin ısıtma sistemini de telefonunuzdan kontrol edebiliyorsunuz. Şimdi de gündemimizde akıllı mutfaklar var. Yaklaşık 2 ay önce bunun da fuarda tanıtımı yapıldı. Hep birlikte bekleyelim görelim.

Chat ve Destek Programları

Sanal müşteri hizmetleri diyebiliriz. Web sitesine girdiğinizde herhangi bir ürün ya da sistemle ilgili kafanıza takılan bir şey olduğunda ya da bir probleminiz olduğunda 7/24 yazabiliyor ve botlardan bilgi alabiliyorsunuz.

Oyunlar

Örneğin, bilgisayarınızda ya da telefonunuzda kurulu bir satranç programında satranç oynarken yapay zeka, karşınıza rakip olarak bot olarak gelebiliyor ve birlikte satranç oynayabiliyorsunuz. Çoğu zaman sizi yenebiliyor orası ayrı 🙂

Sağlık

Günümüzde artık ameliyatlarda da robotlar kullanılmaktadır. Bu robotlar, cerrahların yükünü azaltır şekilde tasarlanmışlardır. Ameliyat sırasında çok az miktarda delik açarak yüksek hassaslıkta operasyonu gerçekleştirir.  Yakın zamanda da hastaların ameliyat sonrası ya da öncesi sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verecek yapay zeka ürünü robotlar olacaktır.

Üretim

Örneğin, otomobil üretimi yapılırken kullanılan yapay zeka ürünü robotları bir düğmeyle yönlendirebiliyorsunuz. Bu robotlar, otomobil kaportalarını kaynakla birleştirebiliyor. Otomobilin parçalarını yerlerine tek tek takabiliyor ya da üretimin en başında otomobilin teknik resmine göre kalıba şekil verebiliyor.

Yapay Zekanın Geleceği

Yapak zekanın geleceği bugüne bakınca hayatın her alanında inanılmaz bir hızla evrilme sağlıyor gibi görünüyor. Örneğin chatbot teknolojisi. Üzerinde çalışılan bu teknoloji sonunda sanal arkadaşlarımız olması olası. Yapay zeka üzerine çalışmalar sürekli devam etmektedir. Elon Musk ve Stephan Hawking gibi dâhiler yapay zekanın insanı emri altına alacağını söylemiştir. Medyada tanıtılan insansı robotlar bu konuda biraz düşündürücü gelebilir. Bilişim uzmanları ise yapay zekanın insan beyninin  100 milyar nöron bağlantısının saniyede 10 katrilyon hesap gücüne erişeceğini söylemektedir.

2Shares