Sanal Gerçeklik Nedir? Hayatımıza Neler Getirdi?

Sanal Gerçeklik Nedir? Hayatımıza Neler Getirdi?

Temmuz 19, 2020 0 Yazar: digitalyazarlar

Çok uzun bir geçmişe sahip olsa da sanal gerçeklik gelişen dijital çağ ile birlikte bugünün zirveye oturan teknolojileri arasında yer alıyor. Özellikle pandemi döneminde internet üzerinde sanal tur ile gezi yapmanın popülerlik kazanması sanal gerçeklik dünyasına olan ilgiyi de arttırıyor.

Virtual Reality yani VR teknolojisi oyun ve eğlence dünyasının ötesinde eğitim, sanat, bilim, tıp, sanayi, dijital pazarlama ve hatta psikoloji alanında da hayatlarımıza farklı bir öğrenme ve algılama modeli getiriyor.

Bu konunun detaylarına geçmeden önce sanal gerçeklik nedir? Kısaca tanımlayalım. Sanal gerçeklik, görme ve duyma duyularımızla bilgisayar ortamında gerçeğe neredeyse eşdeğer yaratılan dijital bir ortamdır. Bu ortam için kullanılan aksesuar ise sanal gerçeklik (VR) gözlükleridir. Gelişen VR teknolojisi görme ve duymanın yanı sıra koku alma ve dokunma duyularını da harekete geçiren bir noktaya gelmiştir. Kim bilir üzerinde ciddi çalışmalar yapılan haptik teknoloji de yakın geleceğin gerçekleri arasında yer alabilir.

Sanal Gerçeklik Nasıl Çalışır?

sanal gerçeklik nasıl çalışır, sanal gerçeklik nedir

Şimdi biraz basit bir şekilde bu teknolojinin çalışma mantığından bahsedelim. Sanal gerçekliğin en önemli aksesuarı VR gözlüklerdir. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber VR gözlük çeşitleri de artmış böylece fiyatlar da her bütçe için ulaşılabilir noktaya gelmiştir.

Oturduğunuz yerde bambaşka bir dünyanın içerisinde hareket edebilme, etrafı izleyebilme, sesleri duyabilme ve tamamen o ortamın içindeymiş gibi hissedebilme nasıl olabiliyor?

İster bilgisayar üzerinden, ister mobil telefonlarınız ile sanal gözlükleriniz aracılığıyla vr ortama dahil oluyorsunuz. Sanal gerçeklik uygulamaları 3 farklı grupta toplanıyor.

Kısmi Katılımlı Uygulamalar

Burada hazırlanan bir virtual reality ortamına dahil olursunuz. Gözlük kullanmanıza gerek yoktur. Örneğin uçuş eğitimlerinde kullanılan simülasyonlar bu gruba girer. Bulunduğunuz ortamdan tam olarak kopmazsınız.

Tam Katılımlı Uygulamalar

Ses, görüntü ve bazen dokunma duyuları da dahil edilerek kullanıcı bulunduğu ortamdan tamamen çıkmış olur.

Çoklu Katılımlı Uygulamalar

Bu sanal gerçeklik uygulamaları daha çok oyun sektöründe aktiftir. Birçok kullanıcı bir oyun içerisinde sanal dünyada bir araya gelebilir. Günümüzde çoklu eğitimlerde de kullanılmaya başlamıştır.

Ortam içerisinde gerçekliği yaşayabilmeniz hazırlanan uygulamanın ne kadar profesyonel olduğuna göre değişir.

Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile Neler Yapabilirsiniz?

sanal gerçeklik gözlükleri, VR gözlük çeşitleri

İşte bizi aslında en çok ilgilendiren konunun odak noktası da burası. Neden mi? Çünkü artık;

  • Kariyer geliştirmek,
  • Eğitim alanınızda uzmanlaşmak,
  • Fobilerinizden arınmak,
  • Rekabet ortamında markanızı ve firmanızı öne çıkarmak,
  • Ürün geliştirmek ve pazarlamak,
  • Fabrikanızda nitelikli personel yetiştirmek,
  • Keyif yapmak,
  • Spor yapmak,
  • Film izlemek,
  • Oyun oynamak,
  • Alışveriş yapmak,
  • Dünyayı keşfe çıkmak gibi pek çok şey için sanal gerçeklik teknolojisi var.

Sizi ekran karşısında bir seyirci olmanın ötesinde simülasyon bir dünyanın içinde yaşatan VR gözlükleri ile yapabileceklerimizin sınırları her geçen gün artıyor.

VR Gözlük Modelleri Nelerdir?

VR teknolojisi iyi güzel. Ama gözlük almak istediğinizde ne yapmalısınız? Model anlamındaki çeşitlilik elbette VR gözlük fiyatları konusunda da kafa karıştırabiliyor. En pahalı gözlük en iyisidir diyemeyiz. Önemli olan ne için kullanacağınıza göre bir sanal gözlük seçmenizdir.

vr gözlük modelleri, vr gözlük fiyatları

Daha önce bu deneyimi yaşamadıysanız ve son dönem popüler olan 360 derece videolar ve internet ortamında gezebileceğiniz kültür turları ise Google Cardboard  ile başlayabilirsiniz. Telefonunuzla kullanacağınız modeller için sistem ve model uyumluluğuna dikkat etmelisiniz.

Oyun dünyasında sınır tanımayan sanal gerçeklik gözlüklerini seçmeden önce özellikle VR oyunlarını inceleyebilir, size en iyi performansı sağlayacak olanları ona göre tercih edebilirsiniz. Sony PS VR, HTC Vive, Samsung Gear VR, Oculus Go ve Preo My VR Box ilk akla gelen ve üst düzey deneyim yaşatan modellerden.

Günümüzde Sanal Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?

Sanal gerçekliğin öğrenme üzerindeki hızlı etkileri bu teknolojiyi eğitim dünyasına hızla taşıyor. Özellikle koronavirüs ile daha çok konuşulur ve uygulanır hale gelen online eğitim dahi VR teknolojisi ile birleşerek başka bir form kazanıyor. Yani sanal gerçeklik örgün eğitimden online eğitime kadar tüm eğitim modellerine farklı bir soluk getiriyor.

Uzay araştırmaları yine sanal gerçekliğin başrol oynadığı kullanım alanlarından bir diğeri. NASA Astronot eğitimlerinde sanal gerçeklik gözlükleri ile tüm yolculuk baştan sona gerçekmiş gibi adaylara yaşatılıyor.

vr gözlük nerelerde kullanılır

Mimarlık ve inşaat sektöründe artık üç boyutlu maketler yerini VR teknoloji ile hazırlanan yazılımlara bırakıyor. Böylece satış ve pazarlama açısından büyük avantaj sağlanıyor.

Pilotlar için uçuç eğitimleri, ehliyet eğitimleri, tıp öğrencileri için eğitimler artık virtual reality dünyasıyla  ilk tecrübe kazanabilmek için etkin rol oynuyor.

Eğlence dünyasında işin sınırları giderek genişliyor. Sanal sinema bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Yani evinizde sanki bir sinema salonundaymış gibi film izleyebiliyorsunuz. Oyunlar virtual reality ile ayrı bir heyecan kaynağı oluyor. Sporcular antrenman yaparken teknik geliştirmek için sanal gerçeklikten faydalanıyor.

Film sektörü VR ile yeniden şekilleniyor. Sanal gerçeklik filmleri yakın geleceğin film modeli. Sadece film endüstrisi değil tüm sanayi artık boyut değiştiriyor. Ürünler önce sanal ortamda planlanıyor, deneniyor ve üretim bir sonraki aşamada gerçekleşiyor. Elbette henüz yaygın değil. Ancak teknolojinin değişim hızı düşünüldüğünde yayınlaşması çok uzak değil.

Web ortamında sanal gerçeklik uygulamaları habercilik, belgesel, seyahat, gezi gibi farklı alanlarda kullanılıyor. Ancak son dönem için en dikkat çekici olanı e-ticaret ve dijital pazarlamada virtual reality ile elde edilen pozitif kullanıcı deneyimleri. Bu durumun daha somut etkilerini yakın zamanda hayatlarımızda görebileceğiz sanırım.

0Shares