Renault Zoe: %100 Elektrikli Bambaşka Bir Yüz

Renault Zoe: %100 Elektrikli Bambaşka Bir Yüz

Mayıs 17, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Merhaba Digital Yazarlar takipçileri. Bugünkü test konuğumuz küçük, sevimli ve tam elektrikli olan Renault Zoe olacaktır. 2012 yılından bu yana bizlerle birlikte kendisi, tabii bu zaman zarfına kadar kendini menzil konusunda bayağı geliştirdi. Hep birlikte Zoe’ ya biraz daha yakından bakalım…

Renault Zoe Dış Tasarımı

Renault Zoe’ ya ön taraftan baktığımızda ön tampona gömülü olan LED farlar mevcut. Ayrıca LED farlar dışındaki bir detay da büyük Renault logosunun olması. Bu Renault logosunda bir sır var 🙂 Sizleri daha fazla meraklandırmadan söyleyeceğim. Renault Zoe, şarj edilmesi gereken bir zamanda Renault logosu açılıyor ve elektrik şarj ünitesinin prizi oraya takılıyor. Açıkçası bu benim çok hoşuma gitti. 4084 mm uzunluğa sahip olan bu şirin otomobilin tavanı yüksek ve görüntü olarak oyuncak araba gibi duruyor. Sanki elinizle tutup da arabayı sürecekmişsiniz gibi 🙂 Ayrıca arka kapıları da Renault’ nun Clio modelindeki gibi kapının sol üstünden açılıyor. Zoe şeffaf ve mavimsi arka stop farlarına sahip. Bir de dikkat çeken şey şu ki, Renault Zoe’ ya diğer modelinden farklı olması için ZE40 yazısı eklenmiş olması.

Renault Zoe İç Tasarımı

Renault Zoe
Beyaz iç tasarımıyla Renault Zoe’nun içi çok ferah…

İç tasarımına bakacak olursak, beyaz ağırlıklı kaplama seçilmiş bence gayet iç açıcı ve ferah. Vites topuzunun tasarımı çok hoşuma gitti, özellikle üstündeki Z.E  yazısı. Renault Zoe’ da digital göstergeler tercih edilmiş. Ön konsol Clio modelinin aynısı. Arka tarafta oturan insanlar için eğer sürücü koltuğunda normal boylu biri varsa baş ve diz mesafesi gayet yeterli. Ama benim gibi uzun boylu olup koltuğu geriye çekince arkada oturanın pek rahat olduğunu söyleyemem 🙂 Ortada oturan kişi gayet rahat oturabiliyor. Çünkü Zoe şaft tüneline sahip olmadığı için arka kısım oldukça düz konumda.  Havalandırmayı kumandadan açabiliyorsunuz fakat eğer arabanın içindeyseniz ilk 10 dakikada solunan havanın çok sağlıklı olduğunu söyleyemem. Bu konuda maalesef benim açımdan sınıfta kaldı.

Renault Zoe Teknik Özellikleri ve Sürüş Keyfi

Biraz da teknik özelliklerinden bahsedelim: 

Renault Zoe, 4084 mm uzunluğa, 1730 mm genişliğe, 1562 mm yüksekliğe sahip bir araç. 92 HP gücüyle maksimum 135 km/h hıza çıkabiliyorsunuz. 0 dan 100 km’ ye hızlanma süresi 13,5 saniye, ki bence Zoe için yeterli bir süre.  2012 yılında 22 kWs gücündeki lityum pilleriyle tek şarjda 200 km yol yapabilirken 2016 yılından itibaren pil gücü 41 kWs oldu ve artık bu pille tek şarjda 350-400 km yol yapabiliyorsunuz. Renault Zoe, hızlı şarj istasyonlarında 2 saatte şarj olabilirken normal bir prizde şarj edildiğinde şarj süresi 18 saate kadar çıkabiliyor.

Sürüşe geçtiğimde daha ilk elektrikli otomobil kullanmaya Zoe ile başladığım için başta çalıştığını anlamadım maalesef. Açık ve net söylüyorum 🙂 Vites geçişleri gayet iyi. Yol tutuşunu biraz zayıf buldum, özellikle tümsekten biraz hızlı geçtiğinizde arka tarafta hafif bir kayma hissettim.

Ayrıca ani kalkış yaparsanız ön tekerlekler patinaj yapabiliyor. Zoe fren yaptığınızda, gazdan ayağınızı çektiğinizde ve yokuş aşağı indiğinizde kendisini şarj edebilme kapasitesine sahip. Burada kaybolan enerji pile aktarılıyor ve enerji tasarrufu böyle sağlanıyor. Elektrikli otomobillerin pilleri ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız Elektrikli otomobiller için pil üretimi yazımıza göz atabilirsiniz.

Kısacası Zoe, her yönüyle klasik bir A segmenti aracı diyerek sözlerimi bitiriyorum. Renault’nun en çok tercih edilen otomobili Renault Megane Sedan ve büyük SUV’si Yeni Renault Koleos yazımızı otomobil kategorisinden okuyabilirsiniz. Yeni testler için bizleri takip etmeyi unutmayın.

0Shares