Akıllı Şehir(Smart City) Nedir? Neyi Hedeflemektedir?

Akıllı Şehir(Smart City) Nedir? Neyi Hedeflemektedir?

Nisan 11, 2019 0 Yazar: digitalyazarlar

Akıllı şehir, en basit haliyle kent düzenini ileri teknoloji ile sağlamak olarak ifade edilebilir. Yapılan son araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyara ulaşacağı ve bu nüfusun yüzde 70’inin de ağırlıklı olarak kentlerde yoğunlaşacağı ifade ediliyor. Hali hazırda dünyanın doğal kaynaklarının hızla tükendiği ve giderek tükeneceği ortada.

Az kaynak çok insan. Akıllı şehirlerin ana fikrini doğuran aslında tam da bu kaosun hızla ilerlenmesinin önüne geçmek. Bunu yaparken de tabii ki teknolojiden sonuna kadar faydalanmak. Tek tip bir akıllı şehir örneğinden bahsedemeyiz. Çünkü akıllı şehirler, bölgesel ihtiyaçlara göre şekilleniyor. Ancak ortak amaçları aynıdır. Nedir bu amaçlar?

  • Bozuk kentleşme sonucu ortaya çıkan doğaya ve insana zarar veren sorunları azaltmak ve ortadan kaldırmak
  • Çevre kirliliğini geri dönüşüm gibi sistemlere alternatif olarak en aza indirmek
  • Kalabalığın yarattığı trafik ve güvenlik sorunlarını azaltmak ve ortadan kaldırmak
  • Tükenen enerji kaynaklarını verimli ve geri dönüşümlü kullanabilir hale getirmek
  • İnsan için daha kaliteli, güvenli ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak.
  • Akıllı sistemler ile evleri, mahalleleri, şehirleri ve hatta dünyayı belli bir kontrol ve düzen içinde tutmak, yaşanılabilir kılmak.

Akıllı Şehir Uygulaması İçin Neler Gerekiyor?

Şehrin ihtiyaçlarına göre şekillendirilecek akıllı alt yapı sistemleri oluşturmak en temel koşul. Son teknoloji ağlar ile şehrin alt yapısını donatmak gerekiyor.Bir diğer önemli koşul ise veri. Yani ne kadar çok veriyi akıllı sistemlere yüklerseniz o kadar hızlı ve kolay çözümler üretebilirsiniz. Bir şehrin tam anlamıyla akıllı şehir sayılabilmesi için şehrin binalarının dahi akıllı sistemlerle yapılandırılmış olması gerekiyor. Eğitim, trafik, güvenlik, aydınlatma, ulaşım, hava kirliliği, su kaynakları, enerji kaynakları ve geri dönüşüm konularında kısaca şehir yaşamının her alanında akıllı uygulamaların kullanıldığı şehir modeli. Tabii ki henüz tamamen tüm sistemlerinde akıllı uygulamaları entegre etmiş bir akıllı şehir modelinden bahsetmek için henüz erken. Ama özellikle yakın zamanda ivme kazanan 5G teknolojisi bu konudaki çalışmaları da hızlandıracaktır.

Akıllı şehir uygulamalarında tam bir düzen oluşturabilmenin en önemli kurallarından biri de bölge halkının iyi bilgilendirilmesi ve katılımının sağlanması. Bu konuda dünyada Singapur en iyi örnek. Singapur’da temel ilke şu: Yüksek yaşam kalitesi için gerekli yerlerde bireysel özgürlüklerden ödün vermek.

Akıllı Şehirlerin Dünyadaki Uygulamaları

Barselona, Viyana, Londra, Singapur, Kopenhag, Londra, Hong Kong, Tokyo, New York, San Fransisco, Amsterdam, Oss dünyadaki akıllı şehir uygulamalarında en dikkat çeken isimler arasında.

akıllı şehir,smart city,teknoloji,akıllı şehirler
Daha iyi bir dünya için akıllı şehirler iyi bir çözüm olacağa benziyor.
  • Hollanda’nın Oss şehrinde otoyola çizilen özel çizgiler güneş enerjisini depolayıp gece yolun aydınlanmasını sağlıyor. Akıllı şehir kapsamındaki bu teknolojinin enerji tasarrufu yanında trafik kazalarını azaltmada da etkili olduğu belirtiliyor.
  • Japonya Tokyo’da kurulan eko kentin karbondioksit üretimi sıfır. Ayrıca şehirde aydınlatma için yüksek verim sağlayan cihazlardan yararlanılırken evlerin ne kadar ısıtılması gerektiği de hava durumuna göre belirleniyor. Hem çevre kirliliği hem enerji tasarrufu konusunda örnek bir sistem.
  • San Francisco’daki akıllı sokak lambaları sayesinde harcanan elektriğin süre ve miktarı kontrol altına alınabiliyor. Bu sayede şehirde enerji istihdamında %130’dan fazla artış sağlandı.
  • Yine San Francisco Belediyesi “SFpark” isimli mobil uygulama ile belediyeye bağlı hizmet veren otopark alanları için, otoparklara yerleştirilen sensörler sistem boş park yeri bulunması sürecini kolaylaştırıyor. Bu uygulama ile hem trafik yoğunluğu azalıyor, hem yaşam kalitesi artıyor hem de karbon salınımını azalarak hava kirliliği konusunda da katkı sağlanmış oluyor.
  • Suç konusunda sıkıntılar yaşayan New York’ta belli noktalarda “akustik silah sesi izleme sistemi” kurulmuş. Bir silah ateşlendiğinde bu sistem ses algılayıp hemen en yakındaki polis memurlarının akıllı telefonlarına uyarı gönderiyor.
  • Singapur birçok kişi tarafından dünyanın en akıllı şehirleri arasında ilk sırada gösteriliyor. Sürücüsüz (otonom) araçlarla toplu taşıma sistemi trafik ve çevre için oldukça önemli bir katkı sağlıyor. Tabii Singapur’un akıllı şehir uygulamasındaki gelişmelerde hız kazanmasının en önemli sebeplerinden biri de vatandaşları ile sıkı bir işbirliği içinde olması.

Türkiye’de Akıllı Şehir Uygulamaları

Türkiye’de özellikle İstanbul’da Araç Takip Coğrafi Bilgi Sistemi, atık yönetimi yapan Çevre Kontrol Merkezi,  şehri kameralarla izleyen Trafik Kontrol Merkezi, gün geçtikçe büyüyen ve hedefi 640 km olan raylı sistem ağı uygulamaya konulan akıllı şehir projelerinden yalnızca birkaçı.

Bursa Tramvay güzergahında uygulanan akıllı sinyalizasyon sistemi ile tramvayın geçiş hattındaki trafik ışıklarının otomatik olarak kırmızı yanması, araç ve tramvay trafiğinin akışında düzen getiren akıllı şehir uygulamalarının bir diğer örneğidir.

Yine yakın zamanda açıklanan, Turkcell ve Huawei Samsun’da, akıllı şehir, akıllı ulaşım, akıllı tarım, akıllı sayaç, akıllı park alanlarında çalışmalar yapacak.

Akıllı Şehir Uygulamalarının Faydaları Nelerdir?

En basitinden akıllı telefonlarımızı düşünelim. Her türlü bilgiye anında ulaşabilmemizi, pek çok gündelik işimizi oturduğumuz yerden bile yapmamızı sağlıyorlar. Akıllı şehir projesi de temelde akıllı telefon gibi hayatlarımızı kolaylaştırmak için var. Ayrıca aynı amaçla uygulanan akıllı ev sistemleri de örnek gösterilebilir.

Örnek verecek olursak; kontrolsüzce tüketilen su kaynakları hem ülkemiz hem dünya için yakın gelecekte en acil çözüm üretilmesi gereken konulardan birisi.

Görsel ve basılı medyayı kullanarak yapılan kamusal duyurular ile, su tüketiminde dikkatli olunmasını söylenmesi mi daha etkili olur, yoksa musluklarınızda bulunan akıllı sensörlerin sizi anında uyararak suyu boşa harcadığınızı söylemesi mi?

Dünyayı planlı, programlı kullanmamamızın, kaynakları kontrolsüzce tüketmemizin sonucunda ortaya çıkan ve henüz başlangıcında olan pek çok krizin önüne geçmek ve artan nüfus ile kalabalık kentleşmede kolaylık ve düzen sağlamak için üretilen akıllı şehir uygulamaları ile hayatlarımız ve içinde yaşadığımız dünyanın daha yaşanılır bir hal almasını umuyoruz.

1Shares