Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi Tarifi

Nisan 25, 2020 2 Yazar: digitalyazarlar

Evde ramazan pidesi nasıl yapılır demeyin. Buyrun size birebir ölçüleriyle ramazan pidesi tarifi. Ramazan deyince kendine has kokusuyla sofraların vazgeçilmezi, fırınlarda on bir ayın sultanına özel olarak hazırlanan Ramazan pidesi ilk aklımıza gelenlerden. Bu zamana kadar evde pide yapmayı pek düşünmemiştim. Ancak yaşadığımız covid-19 salgını sebebiyle ev içerisinde sürdürdüğümüz yaşam içerisinde evde ramazan pidesi yapmaya karar verdim.

İki günlük çalışmalarım sonucunda birebir fırınlardaki gibi mis kokulu Ramazan pidesi yaptım. Şifa olarak da adlandırılan ve sadece Ramazan ayında kullanılan özel bir sos ile hazırlanan Ramazan pidelerinizi siz de evde yapmak isterseniz, adım adım yapım aşamaları ve püf noktalarını aşağıda bulacaksınız. Şimdiden afiyet olsun 🙂

Fırıncı Usulü Ramazan Pidesi Tarifi

ramazan pidesi fırıncı usulü

Her şeyden önce şunu belirterek başlayayım. Hamurdan korkmayın 🙂 Çünkü pide hamuru normal ekmek hamuru, kurabiye hamuru gibi tok bir hamur değil. Oldukça yumuşak tutmanız gereken ve yapışkan bir hamur. Mayaladığınız yere de elinize de yapışıyor. Ama hamura karşı çekingen olmayın. Şekil vermesi ve tepsiye koyması çok kolay. Detaylara indikçe ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ama önce malzemeler 🙂

500 gr. lık Ramazan pidesi için;

  • 500 gr ekmeklik beyaz buğday unu
  • 400 ml su ( su soğuk olmalı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 12.5 gr yaş maya ya da
  • 10 gr. lık paketlerde glütensiz kuru hamur mayası (1 paket)
  • Paketli toz halinde ekşi maya 35 gr.

Evde Ramazan Pidesi Yapımı

500 gr ekmeklik unumuzu geniş bir tepsi ya da eğer mermer mutfak tezgahınız varsa buraya döküyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. 400 ml soğuk suyu buraya koyuyoruz. Su ve unu cıvık bir hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz. Burada hamur elinizle beraber havaya kalkacaktır. Hiç hamur yapmadıysanız panik yapmayın. Hamuru tezgaha ya da tepsiye atarak yoğurun ve yuvarlaya yuvarlaya toplayın. Yaklaşık 7 dk kadar bu şekilde yoğurun.

ramazan pidesi için soslar

Sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz dökün. Tekrar 2 dk. kadar yoğurun. Şimdi tercihinize göre kullandığınız mayayı hamura ekleyin ve yaklaşık 5 dk. kadar daha hamuru yoğurup maya ile iyice özdeşleşmesini sağlayın. Sonra hamuru olabildiğince toplayın ve tezgah üzerinde ya da tepside dinlemeye bırakın. Hamurun tamamen alttaki yüzeye yapışmaması kıvamı gereği çok mümkün değil. Ama bunu azaltmak için hamuru dinlenmeye bırakacağınız yere biraz un koyabilirsiniz.

Şimdi dinlenme süresi kullanacağınız mayaya göre değişiyor. Yaş maya ya da normal toz halinde kuru maya kullanıyorsanız ilk dinlenme süresi olarak 1 saat yeterlidir.

Eğer ekşi maya kullanacaksanız bu süre 2.5 saat olmalıdır. Hamuru dinlenmeye alırken üstünü örtmenize gerek yok. Hafifçe unlayabilirsiniz. Aynı durum ekşi mayalı organik ekmek için de geçerli.

Mayanıza göre bekleme sürenizi tamamladıktan sonra ikinci aşamada hamurunuzu ortalama 5 dk kadar daha yoğurup yuvarlak bir şekil vermeniz gerekiyor. Sonra üzerini kuru bir tülbent ile örtüp tekrar dinlenmeye alıyoruz. Yine dinlenme süreleri mayanıza göre yaş ya da kuru toz maya kullandıysanız 30 dakika, ekşi maya kullandıysanız 45 dakika olmalı.

Şimdi ramazan pidemiz pişim öncesi son kez dinlenirken biz de pideye mis kokusunu ve lezzetini veren özel sosunu hazırlıyoruz.

Ramazan Pidesi Özel Fırıncı Sosu Tarifi

fırıncı sosu ile pide

Şifa olarak da adlandırılan bu sos ramazan pidesinin en önemli özelliklerinden birini oluşturuyor. Hem pideyi çıtır çıtır bir o kadar da yumuşacık yapıyor, hem de kendine has kokusunu ortaya çıkarıyor. İşte malzemeler:

  • 40 gr ekmeklik un
  • 75 ml. Soğuk su
  • 250 ml kaynar su
  • 1 çorba kaşığı pekmez

Yapılışı:

Burada en önemli nokta soğuk su ve sıcak su ayarı. Su ısıtıcınız varsa hemen burada su kaynatın. Ya da çaydanlığa su koyup kaynamaya bırakın. O arada un ve soğuk suyu bir kase içerisinde çırpın. Boza gibi bir kıvam olacaktır. Şimdi kaynar suyu ilave edin. Ancak bir yandan karıştırmaya devam edin. Bunu bir çatal ya da çırpma teliyle yapabileceğiniz gibi mikser de kullanabilirsiniz. Ben eski usul çatal ile karıştırdım. Hazırladığınız sos boza kıvamından çorba kıvamına geçmiş olacaktır. Şimdi içerisine 1 çorba kaşığı pekmez de ilave edip karıştıralım. Ramazan pidesi özel fırıncı sosu hazır.

Ramazan Pidesini Fırına Verme Zamanı

Sosumuz hazır. Pidemizin üstünü süslemek için çörek otu ve susam gerekiyor. Bir de tercihinize göre yumurtalı pide seviyorsanız 1 adet de yumurtayı bir kasede kırın karıştırın.

Şimdi fırınımızı yakalım. Ramazan pidesi normalde yüksek ateş taş fırınlarda pişiyor. Dolayısıyla fırınınızı önceden ısıtmanız şart. Benim fırınımım en yüksek ayarı 250 derece. Daha üst derece varsa onu da açabilirsiniz.

pide fırında

Şimdi fırın tepsimize yağlı kağıt koyalım. Hamurumuzun yanına tepsimizi getirelim. Böylece kolayca tepsiye alabiliriz. Bir spatula da kullanabilirsiniz ya da direk elinizi hamurun altına da koyabilirsiniz. Hızlı bir şekilde hamuru tepsiye alalım. Şimdi sosumuzla hamurun üstünü ıslatarak bir yandan elimizle yayarak yuvarlak şekil verelim ve inceltelim.

Şimdi pidenin bir diğer özelliği tırnaklama işlemine geldi sıra. Osmanlı dönemi ramazan boyunca fırınlarda özel tırnakçı ustaları görev yaparmış. Ramazan gelenekleri yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Elinizi sos ile ıslatın ve yüzük, orta ve şahadet parmaklarınızla bastırarak önce dört kenardan 2 cm içeri hamura tırnak şekli verin. Sonra orta kısımda boyuna ve enine sıralar yapın. Böylece pideniz şeklini almış olacak.

Tercih ediyorsanız üzerine yumurta sürün. Ardından çörek otu ve susam serpin. Ve hemen fırına verin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekli verdikten hemen sonra beklemeden sıcak fırına koymanız. Hamur yumuşak olduğu için şekil uzun süreli kalmıyor.

Fırının orta kısmına ya da ortanın bir altına tepsinizi koyun. Ortalama 15-20 dakika içerisinde ramazan pidesi tarifi ile ev yapımı ramazan pidesi mis kokusuyla hazır olmuş olacak. Herkese afiyet olsun.

1Shares